Baušķenieks muzejā • IR.lv

Baušķenieks muzejā

37
Auseklis Baušķenieks. Hokejs. 1976. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

Atklās Ausekļa Baušķenieka 100 gadu jubilejas izstādi

No 2010. gada 27. augusta līdz 24. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē (Rīgā, K.Valdemāra ielā 10a) skatāma latviešu glezniecības vecmeistara Ausekļa Baušķenieka simtajai jubilejai veltīta retrospektīva darbu izstāde „Blēņu stāsti”, informēja izstādes kuratore Diāna Barčevska.

Auseklis Baušķenieks (1910–2007) ir viens no savdabīgākajiem un populārākajiem 20. gadsimta Latvijas māksliniekiem. Izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kas veltīta gleznotāja simtgadei, sniedz ieskatu gandrīz 50 gadu ilgajā radošās darbības vēsturē – no pašiem pirmsākumiem 1940. gadu beigās līdz pat pēdējam darbam, kas tapis divus gadus pirms mākslinieka nāves – 2005. gadā.

Izstādes nosaukums „Blēņu stāsti” radies no vienas 1981. gada gleznas virsraksta, kas labi raksturo Baušķenieka daiļrades moto – šķietamo jokošanos par nopietnām lietām. Ekspozīcijas darbi atspoguļo Ausekli Baušķenieku kā asprātīgu laikmeta portretistu un labu psihologu, kura mākslas galvenais varonis ir cilvēks ar visām savām vājībām un dīvainībām.

Dzīves laikā gleznotājam notikušas divas personālizstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (1992. un 2000. gadā), taču šī ir pirmā rezumējošā retrospekcija, kas apvieno raksturīgākās gleznotāja rokraksta liecības no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma un privātām kolekcijām. Pirmo reizi būs apskatāmi Ausekļa Baušķenieka zīmējumi un veidojumi no porcelāna.

 

Komentāri (37)

ivetao2007 26.08.2010. 18.43

Auseklis Baušķenieks daudzus gads strādāja Pilī, toreiz Pionieru Pilī. Viņa jauno mākslinieku studija atradās kādreizējā prezidenta Kārļa Ulmaņa kabinetā, blakus Sv. Gara tornim. Studijā strādāja arī otrs mākslinieks – pedagogs Jānis Skučs, pazīstams marinists. Auseklim otra lielā aizraušanās bija radiouztvērēju būvēšana. Viņš aprecēja Pils masu daļas vadītāju Bernānes kundzi un laimīgā laulībā nodzīvoja savu ilgo mužu. Ilgāku laiku Ausekli uzskatīja par ķeceri un prese par viņu nerakstīja. Mnauprāt tie rakstītāji nesaprata Baušķenieka mākslu. Savaā laik es par viņu uzrakstīju rakstu, salīdzinādams viņu ar leģendāro Dalī. Tā tas patiesība arī ir. Tikai kuparinie latvieši nedrīkst pacelt ne savu ne cita galvu.

0
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > ivetao2007 29.08.2010. 13.21

    …Viņš aprecēja Pils masu daļas vadītāju Bernānes kudzi…/
    ——————————————————
    un ko tad Pils masas?

    palika bez vadības un tapušas nevadāmas sarīkuoja Dziesmuoto Revolūciju?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

janisvinodis 26.08.2010. 07.43

Izstādi noteikti apmeklēšu un iesaku arī citiem!

0
0
Atbildēt

0

ilmisimo 25.08.2010. 22.10

vai tiesa,ka kuratore Diāna esuot teikuse. ka arīg būšuot izstādē”‘Baukškenieka kurāre ar degustāciju”?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu