Aizdomas par Gailīša spiedienu uz LTV Ziņu dienestu • IR.lv

Aizdomas par Gailīša spiedienu uz LTV Ziņu dienestu

60
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Producente apstiprina dienesta vadītāja uzstājību, liekot atspoguļot PLL norises

Kāda no Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta atlaista darbiniece vēstulē aprakstījusi LTV Ziņu dienesta vadītāja Mareka Gailīša centienus ietekmēt dienesta darbu ar mērķi plašāk un labākā gaismā parādīt apvienības “Par labu Latviju” (PLL) norises. Šādu Gailīša darba stilu pēdējās nedēļās Ir.lv apstiprināja ilggadējā Ziņu dienesta producente Dagnija Neimane.

Vēstule , gan ar piebildi ''nesaskaņojot ar autori'', publicēta vietnē revolucija.eu. Tajā nosaukti četri gadījumi, kad Gailītis ietekmējis žurnālistu darbu: gatavojot sižetu par PLL apvienības dibināšanu, prasot intervēt PLL atbalstītāju uzņēmēju Juri Savicki, prasot gatavot materiālu par konkursa ”Jaunais vilnis” dalībnieku tikšanos ar PLL līderi Aināru Šleseru, kā arī atspoguļojot Šlesera gājienu pa Vecrīgu.

Neimane Ir.lv apstiprināja, ka vēstulē minētie četri satura ietekmēšanas gadījumi no Gailīša puses notikuši, to apliecinot arī viņas kolēģi. Viņa šajā sarakstā varot pievienot vēl pāris punktu, kas saistīti ar minētajiem politiķiem, īpaši uzstājīgi Gailītis mudinājis atspoguļot Šlesera aktivitātes, pat gadījumos, kad notikumā nav bijis īsta ziņas satura.

Neimane pati runāšot ar Gailīti par šo tematu, jo pēdējo nedēļu laikā piedzīvoti vairāki gadījumi, kad dienesta vadītājs nepamatoti iejaucas raidījuma satura veidošanā. Viņa gan necerot uz LTV vadības atbalstu šādā diskusijā pēc pēdējā laikā publiski paustās attieksmes pret žurnālistiem Jāni Domburu un Kārli Streipu. ''Pašiem jāmēģina cīnīties un argumentēt, jo vēlēšanas ir tuvu,'' uzsver producente, ''jāmēģina saglabāt pašcieņu, lai nepārvērstos par grīdas lupatu kādam zem kājām.''

Ir.lv neoficiāli zināms, ka pirms pāris nedēļām Gailītis neatlaidīgi tomēr pierunājis izveidot videosižetu ar aizkadra tekstu par Šlesera un Nodarbinātības valsts dienesta vadītājas Baibas Paševicas tikšanos, kurai īsta ziņu satura nebija.

Gailītis Ir.lv kategoriski noliedza vēstulē pausto, norādot, ka viņam ir aizdomas, kas ir tās autors. Un, ja šīs aizdomas esot patiesas, tad ''viņa ir atlaista no darba Ziņu dienestā par sižetu tirgošanu par naudu'', turklāt esot “100% aizdomas, ka žurnāliste aizņēmusies naudu no intervējamajiem”.

“Negribu šādus murgus pat komentēt. Ja šis anonīmais cilvēks atļāvies ko tādu uzrakstīt par Ziņu dienestu un tā cilvēkiem, tad šis cilvēks ir pārkāpis visas ētikas robežas,” pauda Gailītis. Informāciju, ka viņa spiedienu izjutuši arī citi Ziņu dienesta darbinieki, Gailītis komentēja atturīgi. Viņš noliedza, ka jebkad būtu mēģinājis ietekmēt redakcijas darbu par labu PLL. “Tieši tādā pašā veidā man var pārmest, kad es saku, ka ir jābrauc uz valdību, premjerministra preses konferencēm vai citiem pasākumiem,” sacīja Gailītis, uzsverot, ka viņa darbību stingri nosaka likums, ko viņš ievēro.

Vaicāts par to, kādēļ vēlējies, lai tiktu atspoguļots Šlesera gājiens cauri Vecrīgai, Gailītis atbildēja ar pretjautājumu: “Kurš to neatspoguļoja?” Viņš norādīja, ka tas bijis gan ziņu aģentūrās, gan “Dienā”.

Gailītis noraidīja arī vēstulē paustos pārmetumus par Ziņu dienesta novājināšanu, uzsverot, ka tā esot apzināti kultivēta nepatiesa informācija. Ziņu dienestā strādājot cilvēki ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi, piesaistīti jauni profesionāļi.

Neimane Ir.lv atzina, ka ziņu dienesta žurnālistu sastāvs pēdējos gados mainījies un patlaban nav tādā līmenī kā ''ziedu laikos'', tomēr uzsvēra, ka kolektīvs strādā, lai audzinātu jaunus profesionāļus. Komentējot pēdējās pārmaiņas, viņa paskaidroja, ka Kristaps Pētersons saņēmis darba piedāvājumu starptautiskā medijā, ''kas būtu liela iespēja katram žurnālistam'' un pārceļas ārzemēm. Toties komandu papildināšot pieredzējušas žurnālistes Liene Barisa, kas pārzina veselības tematus, un ilggadēja politikas aprakstītāja Madara Līcīte.

Savukārt Diena.lv ceturtdien vakarpusē vēstīja, ka LTV ēterā atgriezies bijušais labvakarietis un ekspolitiķis Edvīns Inkēns, kurš raidījuma ''Jauna nedēļa'' vadītāja krēslā otrdien aizvietoja žurnālistu Egilu Zariņu. LTV informē, ka Inkēns vadīs arī nākamo raidījumu, savukārt Zariņš raidījuma vadīšanu pārņemšot 17.augustā, kad būs atgriezies no komandējuma Austrālijā.

Jau vēstīts, ka Inkēns bijis ilggadējs partijas ''Latvijas ceļš'' biedrs, kurš darbu Saeimā savulaik apvienoja ar darbu LNT raidījuma ''Nedēļa'' veidošanā. Pērn Nacionālā radio un televīzijas padome viņu vēlējās iecelt par Latvijas Radio ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju, skaidrojumos par to, kurš kandidātu šim amatam uzrunājis, sapinoties pretrunās un tā radot aizdomas par politisku ietekmi.

Komentāri (60)

Velga Senkâne 05.08.2010. 13.10

Gailītis ir nekavējoties jānoņem no esoša posteņa, tur citu iespēju nemaz nedrīkst apsvērt. Latvijas valsts finansētājā televīzijā šādas izdarības ir vienkārši nepiedodamas.
Tas ir pāri jebkādām normām.

+40
-2
Atbildēt

1

    Ziemelnieks > Velga Senkâne 05.08.2010. 13.14

    Atbalstu. Nevajag ļaut sevi uzpirkt un būt par politisko spēku marionetēm.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

laila zirina 05.08.2010. 13.04

Vai Neimanes viedokli viņš arī gatavs nodēvēt par maldinošu?
Producente ne tikai nenoliedz vēstulē teikto, bet apliecina, ka ir vēl citi papildus fakti.
Atvainojiet, bet LTV ZD vadītājs atklāti melo.

+38
-1
Atbildēt

1

    laila zirina > laila zirina 05.08.2010. 14.48

    Runājot līdzībās –
    ja Itālijā notikusi preses berluskonizācija,
    tad Latvijā – buldorezācija.
    Un tam visam kopā ir asenizācijas smaka.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 05.08.2010. 13.06

Mani jau sen neizbrīna Gailīša rīcība, jo viņu taču amatā ielika Kalvīša valdības laikā! Kalvīšveidīgie jau sen centās ierobežot LTV zinu dienestu! Nesen taču Gailīša vadītā intervijā ar Šķēli arī tika norauts balsojums! Vecs gājiens!Tāpat amatā nokļuvušais Kots! kam gan ir šaubas, ko šis Kots aizstāv! Vai tad netiek laisti visi atļautie un neatļautie līdzekļi, lai ietekmētu tautu, un labie latvišie atkal paliktu pie varas, jo tagad jau atkal valsts ir uz ceļa un jaunie ES līdzfinanšejums ir zagšanas vērts!
Par to interviju ar savicki arī brīnījos, jo, kas tik sevišķs ir tajā Savickī, ka jāintervē šis kungs. Vienīgi, ja neskaita, ko viņš te Latvijā pārstāv!!!

+26
0
Atbildēt

3

    ievuliitis > austrisv 05.08.2010. 17.20

    Domā par gubernātoru? Nu, diez vai…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 05.08.2010. 13.29

    Manuprāt, savickis ir nobijies un negrib zaudēt varu un iespējas! Viņa bizness taču ir starpniecība pie gāzes un iespējams arī elektroenerģijas iepirkumiem no Krievijas!
    vai tad viņš nav apvienības par labu Latviju biedrs???Kas zin, varbūt cer uz vēl augstāku amatu nekā Šlosis!

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    cheszz > austrisv 05.08.2010. 13.26

    Savickis jau totāli izgāzās tajā intervijā, apokaliptiski biedējot ar NATO karabāzēm, pēc kurām Latvijā palikšot tikai susuri. Žetons Kodim par jautājumu, kāpēc Savickis (bijušais augsta līmeņa čekists) pats neiet politikā, uz kuru tas gari un plaši izplūda, ka tas viņu neinteresējot. Gailīša iztapība bija labi redzama, kad viņš intervēja Šķēli.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu