Dombrovskis atceļ Vilnīša rīkojumu atstādināt Vilku • IR.lv

Dombrovskis atceļ Vilnīša rīkojumu atstādināt Vilku

54
Foto: Reinis Hofmanis, F64
Indra Sprance

Premjers KNAB priekšnieka rīkojumu uzskata par prettiesisku

Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) izdevis rezolūciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Normundam Vilnītim, ar kuru atceļ Vilnīša rīkojumu par KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Alvja Vilka atstādināšanu no amata pienākumu izpildes.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne Ir.lv informēja, ka premjera rezolūcijā norādīts – Vilnīša rīkojums uzskatāms par prettiesisku, jo konstatēta tā neatbilstība Darba likuma 58.panta trešajai daļai: „Darba devējam ir tiesības atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darba vietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm.”

   Veicot KNAB priekšnieka pieņemtā rīkojuma pārbaudi netika arī konstatēts pamatojums apstāklim, ka pilnvērtīgai disciplinārlietas izmeklēšanas īstenošanai bija nepieciešama KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Vilka atstādināšana no amata pienākumu izpildes, informē Krapāne.   Dombrovskis rezolūcijā atzīst, ka nav konstatēts “cēloniskais sakars starp problēmas novēršanu un Vilka atstādināšanu no amata pienākumu izpildes.” Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu pārraudzība nozīmē augstākas iestādes vai amatpersonas tiesības pārbaudīt zemākas iestādes vai amatpersonas lēmuma tiesiskumu un atcelt prettiesisku lēmumu, kā arī prettiesiskas bezdarbības rezultātā dot rīkojumu pieņemt lēmumu.

Jau vēstīts, ka Vilnītis 7.martā ierosinājis disciplinārlietu, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus Vilka rīcībā saistībā ar “nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot vecākās nozares amatpersonas pienākumus PHARE 2003.gada Nacionālās programmas projekta “Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja attīstība un nostiprināšana” īstenošanā”.

Vilks neesot izpildījis Finanšu ministrijas rīkojumu, KNAB priekšnieka rīkojumus un rezolūcijas, Ministru prezidenta rezolūcijas, kā arī apzināti dezinformējis Ministru prezidentu par PHARE projekta faktisko stāvokli, nepildot vecākās nozares amatpersonas pienākumus, pārkāpjot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darba kārtības noteikumus.

Disciplinārlietas izmeklēšanas termiņš tika noteikts 6.aprīlis, un uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Vilks atstādināts no amata pienākumu izpildes.

 

Komentāri (54)

mary75 30.03.2011. 16.28

Kaut kas tāds var būt tikai muļķuzemē vai “failed state” – neviens nevar atcelt no amata vadītāju, kurš acīmredzami dezorganizē un sabotē KNAB darbu.
No otras puses – kur vēl tāda valsts, kur parlamenta vairākums ieintersēts tādu personu šinī amatā paturēt, lai tikai pēc iespējas vairāk traucētu cīņai ar korupciju?
Un no trešās puses – kur vēl tāds vēlētājs, kurš gadu no gada balso par tādu parlamentu?
Bet, šeit ir Latvija!

+19
-3
Atbildēt

4

    austrisv > mary75 30.03.2011. 16.29

    Dzeri, vai tad ir 3 puses?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 30.03.2011. 18.00

    Bet – Latvijā arī četras puses var būt,kā jau greizo spoguļu karaļvalstī, bet, ja tev ir iebldumi – lai būtu trīs trešdaļas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 30.03.2011. 21.07

    Skatīties var no 100 un 1 skatapunkta un tās visas ir puses, no kurām skatās. Arī vēji pūš no dažādām pusēm. Noteikti zinu, ka tās ir vairāk par divām – gan rietumu puse, gan – ziemeļu, gan dienvidu utt, kur nu vēl visādas ziemeļ-ziemeļ-austrumu un vēl smalkāki dalījumi.
    :))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    māsa > mary75 30.03.2011. 16.37

    Nospiedu plusu par to pēdējo teikumu. Kamēr ZZS tiks vēlēti valdībā, tikmēr vēlētājiem nav tiesību sūdzēties, ka viņus uzmet.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 30.03.2011. 16.16

Super labs lēmums! Prieks, ka kārtīgi ievilka Vilnītim nevis Vilkam!

+15
-3
Atbildēt

0

disassociative 30.03.2011. 16.19

Tracis turpinās. Kas nākamais? Bet pa to laiku korupcija var plaukt un zelt.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu