KNAB šefa Vilnīša vietnieks Vilks atstādināts no amata • IR.lv

KNAB šefa Vilnīša vietnieks Vilks atstādināts no amata

32
Reinis Hofmanis, F64

Vilks atstādināts no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšsēdētāja vietnieks Alvis Vilks uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādināts no amata, aģentūru BNS informēja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga.

Disciplinārlietas izmeklēšanas termiņš ir 6.aprīlis, vēsta aģentūra LETA. 

Uz Vilka atstādināšanas laiku viņa vietā iecelta KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Kurpniece. Tāpat Kurpniece iecelta par vecāko nozares amatpersonu, kas atbildīga par "PHARE " 2003.gada nacionālās programmas projekta "KNAB attīstība un nostiprināšana" mērķu sasniegšanu.

Jau ziņots, ka pirmdien KNAB vadītājs Normunds Vilnītis paziņoja, ka sāks disciplinārlietu pret savu vietnieku Alvi Vilku. Biroja šefs savam vietniekam pārmet amatpersonas bezdarbību. Tikmēr Vilks pārmetumus noraidījis, norādot uz paša Vilnīša nekompetenci.

"Šodien man jāpieņem lēmums par vienu dienesta pārbaudi. Varam runāt konkrēti par Vilka kungu, slēpt nav ko, skaidri tas ir izskanējis konkrēti par viena projekta neieviešanu, par biroja darbinieka bezdarbību. Es varu pateikt tā, ka šī dienesta pārbaude noteikti pārvērtīsies par disciplinārlietu. Te ir saskatāmi būtiski pārkāpumi," pirmdienas rītā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja Vilnītis.

Pēc Vilnīša teiktā, Vilks, visticamāk, tiks disciplināri sodīts par personas bezdarbību saistībā "ar viena projekta neieviešanu", vēsta aģentūra LETA. "Būs disciplinārlieta, jo ir konstatēti nopietni pārkāpumi," sacīja KNAB priekšnieks un piebilda, ka par sankcijām lems KNAB komisija ar biroja vadītāja lēmumu.

Iepriekš portāls "pietiek.com" vēstīja par KNAB līdz galam nepabeigtu Eiropas Savienības (ES) PHARE programmas projektu, kas valstij draud ar 1,18 miljonu eiro (800 tūkstošu latu) atmaksu.

Formāli raugoties, KNAB neesot līdz galam realizējis vēl Alekseja Loskutova ("Vienotība") laikā sākto projektu integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei. Par to decembrī vēstulē premjeru Valdi Dombrovski (JL, "Vienotība") brīdinājusi Finanšu ministrija (FM). FM aicinājusi Ģenerālprokuratūru līdz maijam izvērtēt projekta rezultātus.

Piektdien beidzās dienesta pārbaude pret KNAB priekšnieka vietnieku Alvi Vilku, kurš bijis atbildīgs par projekta ieviešanu. Netiek izslēgta arī vēršanās Ģenerālprokuratūrā par amatpersonas bezdarbību, vēstīja "Pietiek.com".

KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks noraidījis apsūdzības bezdarbībā saistībā projektu. Vilks aģentūrai BNS teica, ka nav pārsteigts par dienesta pārbaudes pārtapšanu disciplinārlietā. "Vilnītis izmanto jebkuru ieganstu, pašizdomātus faktus, lai vērstos pret konkrētiem darbiniekiem – šajā gadījumā pret mani. Jauna ierosināta disciplinārlieta nav nekas jauns. Tas ir Vilnīša darbības stils," norādījis Vilks un pieļāvis, ka sekos vēl citas disciplinārlietas.

Runājot par projektu, Vilks sacīja, ka tas jau strādā, bet vienīgais komponents, kā nav kopš 2007.gada, bija pieslēgums pie Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sistēmas, jo šis centrs nebija gatavs nodrošināt pieslēgumu. "Tas tiek izmantots kā iegansts, lai teiktu, ka nav kaut kas izdarīts. Sistēma kā tāda strādā, šis ES projekts birojā ir ieviests. Līdz Vilnīša atnākšanai strādāt uz biroju sistēma strādāja normāli, bet kopš viņa atnākšanas tiek darīts viss, lai to nobeigtu un sistēma nestrādātu. Līdz ar to šis ir praktiski mēģinājums likvidēt birojā ieviestas informācijas tehnoloģijas sistēmas un vainu par to uzvelt uz citiem," klāstīja Vilks.

Komentējot presē izskanējušo apgalvojumu, ka materiāli par projektu tiks sūtīti Ģenerālprokuratūrai, Vilks sacīja, ka drīzāk tieši Vilnīša darbības būtu rūpīgi izvērtējamas. "Es negribu teikt, ka Vilnītis ir atbildīgs par IT pieslēgumu, jo tās darbības bija realizējamas kopš 2007.gada, proti, tad, kad viņš vēl nevadīja biroju. Bet par to, kas noticis pēdējo divu gadu laikā, apzināti bremzējot šīs sistēmas darbību un mēģinot to nobeigt, par to pavisam noteikti [viņš ir] atbildīgs," pastāstīja KNAB priekšnieka vietnieks.

Apstiprināšanas gadījumā šī būs jau otra disciplinārlieta, kas ierosināta pret Vilku. Iepriekš sāktā pagaidām nav beigusies, tāpat kā disciplinārlieta pret otru KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi. Abu lietu izmeklēšanas termiņš līdz šim jau vairākkārt pagarināts. Vilkam pārmesta intervijas sniegšana ziņu aģentūrai LETA, savukārt Strīķe vainota ikrīta sapulču neapmeklēšanā Vilnīša kabinetā.

Komentāri (32)

Janka, Janic 07.03.2011. 10.48

man rodas priekšstats ka KNABā priekšnieka pienaakumos ietilpst dienesta izmekleešanas pret saviem padotajiem , jo no šitaa priekšnieka neko citu nedzird ,kaa vien kautkaadas iekšeejas izmekleešanas , tas miiliit bija tavs pienaakums sekot šaa projekta ieviešanai priekš tam ir priekšnieks , nevis sekot liidzi kaa viens neko lietas labaa nedara un kad draud sankcijas tad tuuliit iesaakt izmeklešanu , (tas darbs šim kungam nav pa plecam ) kaa jums miiliit ar to paraadu ??? vai esat jau nokaartojis???

+19
-2
Atbildēt

0

dace_ampermane 07.03.2011. 10.39

1] Vilnītis ierosinās krimināllietu pret Vilku 2] Lembergs ierosinās krimināllietu pret Maizīti 3] Vaškevics ierosinās krimināllietu pret Strīķi 4] Anvārs Sadats ierrosinās krimināllietu pret Ēģiptiešu tautu

+18
-1
Atbildēt

1

Valdis Ādamsons 07.03.2011. 10.57

Vilnītis “saviļņojies” – razmahnulsja…un “iemeta akmeni pats savā dārziņā”!
Citiem vārdiem – KNAB vadītājs pats ir atbildīgs vispirms, kā vadītājs, šī amata, šī vārda klasiskajā izpratnē!
Kāpēc savlaicīgi nesekoji programmas izpildes gaitai un nenoskaidroji patiesos iemeslus, kas varbūt traucēja šo programmu VILKAM realizēt un, ko tad pats esi darījis, lai tā lieta uz priekšu iet(u)?

+13
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu