Tiesa piemēro sodu Jaunalksnes telefonsarunu noklausītājiem • IR.lv

Tiesa piemēro sodu Jaunalksnes telefonsarunu noklausītājiem

26
Foto: Raitis Plauks, F64

Trīs nelikumīgā noklausīšanā vainotie saņem cietumsodu, viens – naudassodu

Rīgas apgabaltiesa trešdien trim par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu nelikumīgu noklausīšanos apsūdzētajiem Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbiniekiem piemēroja cietumsodus, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Rīgas apgabaltiesa toreizējam FPP direktora vietniekam Jānim Laizānam piespriedusi trīs gadus reālas brīvības atņemšanas un liegumu trīs gadus ieņemt amatus valsts pārvaldē, FPP Iekšējās drošības daļas priekšniekam Raivim Freibergam – gadu un astoņus mēnešus reālas brīvības atņemšanas un liegumu trīs gadus ieņemt amatus valsts pārvaldē, savukārt FPP amatpersona Vasīlijs Kivļonoks tika sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un liegumu ieņemt amatus valsts pārvaldē uz diviem gadiem.

Ceturtajam apsūdzētajam Aldim Klemam piemērots naudas sods 10 minimālo mēnešalgu (2000 latu) apmērā, kā arī aizliegums uz vienu gadu ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Pilns sprieduma teksts šajā lietā būs pieejams 15.jūnijā, un tad to 30 dienu laikā var pārsūdzēt.

Saeimas Nacionālās drošības komisija no mediju pārstāvjiem 2006.gada rudenī saņēma divas kasetes ar telefonsarunu ierakstiem, kā arī mapīti ar aptuveni 50 lappusēm, kurās atšifrētas sarunas ar Jaunalksni, tālaika “Jaunā laika” ģenerālsekretāru Edgaru Jaunupu, kā arī tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem.

Satversmes aizsardzības birojs kopīgi ar Ģenerālprokuratūru veiktā pārbaudē konstatējis, ka 2005.gada nogalē, 2006.gada sākumā un pavasarī ierakstītās telefonsarunas noklausītas sankcionēti.

Lūgumu ļaut noklausīties Jaunalksnes telefonsarunas bija izteikusi finanšu policija. Jaunalksnes tālruņa noklausīšanās atļauja saņemta, visticamāk, krāpjoties. Operatīvās darbības dienesti žurnālistes numuru uzdevuši par kādas citas personas, kas, iespējams, iesaistīta noziegumos, numuru.

Augstākās tiesas tiesnesei Marijai Goldšmitei, kas deva atļauju noklausīties telefonsarunas, Tiesnešu disciplinārkolēģija izteica aizrādījumu. Prokuratūra arī sāka kriminālprocesu pret viņu, un lietā joprojām notiek izmeklēšana.

Savukārt Jaunalksne par privātās dzīves aizskārumu un morālo kaitējumu prasīja no Finanšu ministrijas Valsts ieņēmumu dienesta un tā sastāvā esošās Finanšu policijas pārvaldes piedzīt 300 tūkstošus latu. Tiesa prasību daļēji apmierināja un nolēma piedzīt par labu Jaunalksnei 100 000 latu. Augstākā tiesa nolēma samazināt kaitējumu summu līdz 12 000 latu.

Komentāri (26)

disassociative 01.06.2011. 12.28

Pirmie pozitīvie tiesu spriedumi, kas vēršas pret varas iestāžu darbinieku visatļautību. Vai tas nozīmē, ka mums tomēr ir cerības uz tiesisku valsti, kur viens likums, viena taisnība visiem?

+12
0
Atbildēt

0

ievuliitis 01.06.2011. 12.53

Ea sapņoju par reālu cietumsodu Vaškevicham.

+11
0
Atbildēt

2

    ievuliitis > ievuliitis 02.06.2011. 00.25

    Būšu ko garām palaidusi. Kad viņš sev titulu nopirka? Kurā valstī?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 01.06.2011. 14.11

    Betij, vai Tu domā De Vašķevicu! Tam tituls cietumā diezin vai dos priekšrocības, bet varbūt dotu kādu Rubikam līdzvērtīgu kameru?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 01.06.2011. 12.32

Sods, protams, pelnīts, bet vai nebūtu pienācis laiks izvilkt dienasgaismā tos mūdžus, kas šo noklausīšanos pasūtīja? Neba nu sīkiem ierēdnīšiem briesmīgi interesēja, ko pa privāto telefonu runāja Jaunalksne. Un tiesnesi vajadzētu ja ne vairāk, tad padzīt ar sūdainu mietu.

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu