Pēdējās partijas 4000 zīmju programma • IR.lv

Pēdējās partijas 4000 zīmju programma

22

Atkal skan vecie lozungi, birst solījumi, viss politikā tiek pirkts un pārdots, atkal vēlētājiem vai nu pieglaimojas, vai arī tos biedē. Partijas vada viens princips: galvenais ir tikt Saeimā, un tad jau redzēs.

Mēs apzināmies, ka, principiāli norobežojoties no naudas un gluži tāpat kā iepriekš priekšvēlēšanu kampaņai netērējot ne santīma, neveidojot atpazīstamu seju sarakstu vai nevirzot partijas priekšgalā vadoni vai mītisku pārcilvēku, mūsu izredzes uz milzīgu vēlētāju atbalstu nav spīdošas. Tomēr mēs piedalāmies. Kāpēc? Tāpēc, ka vēlamies pārtraukt partiju līderu kaismīgās runas ar atgādinājumu: "Paga, paga, mēs arī te esam, mēs arī esam daļa Latvijas un mēs nedomājam tāpat kā jūs. Mēs Latvijas nākotni vēlamies redzēt citādu."

Mūsuprāt, nav godīgi vēlētājiem piedāvāt nedz bezsaturīgu uzsaukumu blāķi bez ideju seguma, nedz arī programmu, kas pārbāzta ar konkrētiem solījumiem, kuri vairāk atgādina piedāvājumu televeikalā, kur, dārgi pērkot nekam nederīgu pannu, mums līdzi dod sliktus nažus un vecu gumijas matraci. Tā vietā mēs piedāvājam darbības principus, jo godīgi, saprātīgi cilvēki, kuriem ir skaidras vērtības, savstarpēju diskusiju ceļā spēs vienoties par konkrētiem lēmumiem.

Galu galā labam deputātam ir vajadzīga nevis visaptveroša izpratne par visām nozarēm (kas realitātē bieži ir spēja visaptveroši muldēt), bet gan: 1) patstāvīgums savā domāšanā un darbībā – bez atkarības no finansētājiem, bez bailēm par nepārvēlēšanu, bez pakļaušanās partijas disciplīnai un (dažkārt pat par spīti sabiedrības vairākuma pretējam viedoklim) kopēja labuma un nākotnes vārdā.

2) spēja atrast cilvēkus, kas kādā nozarē ir gudrāki par pašu deputātu, un ieklausīties viņos;

3) spriestspēja, kas ļauj nošķirt labus padomus no sliktiem;

4) vēlme, entuziasms, apņēmība un prasme par labām, sabiedrībai vērtīgām idejām pārliecināt sabiedrību un citus politiķus – lai tās pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāk ieviestu dzīvē.

"Pēdējās partijas" mērķi:

Pakāpeniska partiju lomas mazināšana un atteikšanās no partiju sistēmas, palielinot sabiedrības, nevalstisko organizāciju un ekspertu lomu politikas veidošanā. Amatpersonām, labu ideju autoriem un entuziastiem ir jāstrādā roku rokā, lai labās idejas īstenotos. Politiskās partijas šajā kopdarbībā ar laiku kļūs par lieku posmu un atmirs.

Cieņa pret katru Latvijas iedzīvotāju visā mūsu daudzveidībā, neatkarīgi no personas tautības, dzimtās valodas, dzimuma, vecuma, seksuālās orientācijas, izcelsmes, veselības stāvokļa vai citām pazīmēm.

Atbildīgu lēmumu pamatā – cilvēciskums. Lēmumu pieņēmējam vienmēr pirmām kārtām jādomā par to, kā šie soļi ietekmēs tos cilvēkus, kam Latvijas sabiedrībā klājas visgrūtāk.

Likumi – balstīti uz uzticēšanos iedzīvotājiem. Latvijas likumos un to piemērošanā ir pārāk daudz nevajadzīgu aizliegumu, kontroles un represiju. Vajadzīga lielāka uzticēšanās cilvēku vairākuma spriestspējai un godaprātam. Pamatprincipam šādos gadījumos jābūt: mazāk ierobežojumu, vairāk iejūtības, pretimnākšanas un cīņas ar cēloņiem, nevis sekām.

Pasaulei atvērta izcila izglītības sistēma ar uzsvaru uz elastīgām izglītības formām – neformālā izglītība, "otrās iespējas" skolas. Valstij maksimāli jāveicina eksperimenti ar jaunām, progresīvām, labākajām pasaules paraugiem atbilstošām, kā arī totāli inovatīvām izglītības pieejām, orientējoties uz radošuma, sadarbības, domāšanas attīstību, nevis faktu iekalšanu.

Valsts darbinieki ar misijas apziņu. Jāpārtrauc domāt par valsts darbiniekiem kā par liekēžiem. Pārvaldes iestāžu organizācija ir jāpārdomā tā, lai katras iestādes darbinieks justos nevis kā maza skrūvīte lielā birokrātiskā mašinērijā, bet gan kā vērtīgs un spriestspējīgs cilvēks, kura idejas, iniciatīva un ikdienas spēja komunicēt ar sabiedrību tiek augsti novērtēta.

Autortiesību deregulācija. Latvijai jākļūst par jaunu ideju nesēju Eiropas Savienībā intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā, pārveidojot veco sistēmu atbilstoši 21. gadsimta realitātei un vajadzībām un mazinot sistēmas represivitāti.

Atteikšanās no pompozitātes valsts darbā. Deputāta darbs nav prestižāks vai svarīgāks. Saeimas ēka ir darba ēka. Par nopietnām lietām var lemt arī bez patosa un ceremonijām.

Latvija – paraugs pasaulei labi funkcionējošā, iekļaujošā demokrātijā. Kļūsim par iedvesmas avotu tuvāku un tālāku kaimiņu režīmu brīvības cīnītājiem. Latvijai jāpārtrauc bikla laipošanas taktika un jākļūst par principiālu cilvēktiesību, demokrātijas un humānisma vērtību aizstāvi.

Mūs var atrast:

Draugiem.lv/pedejapartija

Twitter.com/pedejapartija

Facebook.com/pedejapartija

www.pedejapartija.lv

Saziņai: [email protected]

CVK: Priekšvēlēšanu programma

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu