Nākamā gada augs būs stāvā vilkakūla • IR.lv

Nākamā gada augs būs stāvā vilkakūla

38
Stāvā vilkakūla būs 2013.gada augs.

Botāniķu biedrības balvu saņem garkausa vairodzenes atradējs Daugavpils universitātes docents

Latvijas Botāniķu biedrība savā pilnsapulcē izvēlējusies nākamā gada augu – tā būs stāvā vilkakūla (Nardus Stricta), informē Daugavpils universitāte. Šajā pašā sapulcē arī pasniegta gada balva „Latvijas gada atradums”, ko saņēma Daugavpils Universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta docents Pēteris Evarts – Bunders.

Iepriekšējo reizi balvu Evarts-Bunders saņēma 2009.gadā par zemā grīšļa (Carex supina) jaunu atradni valstī), bet šogad balva viņam tika par garkausa vairodzenes (Androsace elongata) atradni. Garkausa vairodzeni kā Latvijas un arī Baltijas valstīm jaunu prīmulu dzimtas sugu atrada 2012. gada pavasarī Daugavpils pilsētas dienvidu daļā. Pēdējo piecu gadu laikā tā ir jau ceturtā jaunatklātā vai par izmirušu uzskatītā augu suga, ko Latvijā atklājuši Daugavpils Universitātes botāniķi. Pirms tam tika atklātas lielā najāda (Najas major), ozollapu embotiņš (Teucrium chamaedrys), dižā gaiļbiksīte (Primula ealtior).

Savukārt 2013.gada augs stāvā vilkakūla ir daudzgadīgs, neliels graudzāļu dzimtas lakstaugs, kas veido blīvu ceru, no kā atiet daudzi tievi stiebri. Augs ir izplatīts Eiropā.

Botāniķu biedrība par 2012.gada augu atzina meža vizbuli (Anemone sylvestris), bet 2011.gada atradums bija brūnais dižmeldrs (Cyperus fuscus).

 

Komentāri (38)

Laima Beļicka 21.12.2012. 11.50

По-русски, пожалуйста:
======
По-русски? Пожалуйста: Пшел наХ!

+1
0
Atbildēt

0

dace_roze_lmt_lv 20.12.2012. 22.10

http://www.green-portal.ru/custom-content/uploads/nardus_stricta.jpg

По-русски, пожалуйста: “Белоус”, – иногда еще прибавляют: “Белоус торчащий”.

0
0
Atbildēt

0

ilmisimo 20.12.2012. 20.39

Nākamā gada augs būs stāvā vilkakūla
_____________________
par guodu Nacionālajai bibliotēkai?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu