Grībauskaite apstiprina Butkeviča valdību daļējā sastāvā • IR.lv

Grībauskaite apstiprina Butkeviča valdību daļējā sastāvā

5
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto: LETA/AFP

Butkevičs: Prezidente noraida trīs Darba partijas ministru kandidātus

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite piektdien parakstījusi dekrētu, kurā apstiprina sešpadsmito Lietuvas valdību nepilnā sastāvā.

Grībauskaite piektdienas rītā vēlreiz apliecinājusi, ka neapstiprinās jaunajā valdībā trīs ministrus no dubultgrāmatvedības lietā apsūdzētās Darba partijas, pēc tikšanās ar valsts vadītāju apliecinājis jaunieceltais premjers Aļģirds Butkevičs. 

Prezidente noraidījusi Darba partijas izvirzīto izglītības un zinātnes ministra amata kandidāti Virgīniju Baltraitieni, Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministra amata kandidāti Loretu Graužinieni un Kultūras ministra amata kandidātu Ķēstuti Daukši, ziņo LETA.

Citas kandidatūras šo trīs ministru vietā acīmredzot tiks piedāvātas jau pēc tam, kad valdība būs nodevusi zvērestu, Butkeviča teikto citē portāls “Lrytas.lt”.

26.novembrī prezidente uzdeva Sociāldemokrātu partijas priekšsēdētājam Butkevičam 15 dienu laikā izveidot valdību. Grībauskaite tikusies ar visiem ministru amatu kandidātiem un jau iepriekš likusi saprast, ka ne visi izvirzītie kandidāti viņai pieņemami.

Prezidente izteikusies, ka kandidātiem izvirza trīs galvenās prasības – viņiem labi jāpārzina sava joma, jāorientējas “Eiropas dienaskārtībā”, jo nākamgad Lietuva pārņems Eiropas Savienības prezidentūru, un jāprot viena no ES darba valodām.

Grībauskaite arī vairākkārt kritizējusi lēmumu iekļaut valdošajā koalīcijā Darba partiju, jo pret to un trīs tās jaunievēlētajiem deputātiem izvirzītas apsūdzības partijas dubultgrāmatvedības uzturēšanā. Prezidente sākumā aicināja šo partiju ministru amatiem virzīt tikai bezpartijiskus kandidātus. Tomēr Darba partija nepiekāpās. Partijas prezidijs otrdien vakarā steidzami sasauktā sēdē nolēma neatsaukt savas ministru kandidatūras neatkarīgi no tā, vai prezidentei tās ir pieņemamas.

 

Komentāri (5)

austrisv 07.12.2012. 12.21

Paldies Dievam, ka esam vēl pasargāti no kreisajiem populistiem.

+3
0
Atbildēt

2

    Janis > austrisv 07.12.2012. 13.47

    Tie paši jau arī ir, un ZZS faktiski arī.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Andis > austrisv 07.12.2012. 13.52

    SC “mobilizē” NA – lai kā brīžiem to gribētos, nacionālā apvienība ir spiesta būt atšķirīga no SC, lai vēlētāji šo līdzību nevarētu pārmest.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 08.12.2012. 10.19

Lietuviešiem arī savi zatleri un ušakovi. Labi vismaz, ka viņiem ar prezidentiem, kas neļauj tiem zarazām izplest spārnus, pārsvarā veicies.

+2
0
Atbildēt

0

mjantons 07.12.2012. 17.52

Par latviešu un cittautieši pilsoņu imunitati pret populismu esat ļoti piesardzīgi. Partijas, kuru reitingi balanse ap 7-8% ir ar stipru noslieci uz populismu. Nacionālisms ir tikai ka finansisti vai tirgotāji saka “hegging “. Bet tie, kuri balanse ap 5% ir izmisīgi populistiski un ariskigi. Latvieša – parasta psiholoģija nav pārāk atšķirīga no lietuvieša, poļu u.c.iekritumiem.
p.s atvainojos par iPad provocetam pareizrakstibas kļūdām!

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu