"The Economist": Janukovičs vienojies ar Putinu • IR.lv

“The Economist”: Janukovičs vienojies ar Putinu

29
Protestētāji Kijevā rāda Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča portretu. Foto: ITAR-TASS/LETA

Vienošanās ir par Ukrainas iestāšanos Muitas savienībā

Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča piektdien Sočos notikušajās sarunās panākta vienošanās, ka Ukrainas iestājas Krievijas izveidotajā Muitas savienībā, ziņo izdevuma “The Economist” starptautiskās nodaļas redaktors Edvards Lūkass.

Viņš atsaucas uz ticamu avotu, ka Sočos noslēgtā stratēģiskā vienošanās arī paredz, ka Krievija piešķir Ukrainai vismaz piecus miljardus dolāru un gāzes cenu nosaka 200 dolāri par 1000 kubikmetriem. Saskaņā ar 2009.gadā noslēgto līgumu Krievijas gāze Ukrainai uz novembra beigām maksāja vairāk nekā 500 dolārus par 1000 kubikmetru, ziņo LETA/Grani.ru.

Kā norāda Lūkass, viens no vienošanās punktiem paredz Ukrainas iestāšanos Muitas savienībā tuvākajā nākotnē. Viņš izsaka pieņēmumu, ka runa varētu būt par laiku līdz 2015.gadam, kad beidzas Janukoviča pilnvaras prezidenta amatā.

Savukārt Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs noliedzis ziņas, ka tikšanās laikā Sočos būtu vispār apspriesta Ukrainas iestāšanās Muitas savienībā.

“Jautājums par iespējām Ukrainai pievienoties Muitas savienībai Sočos netika apspriests,” paziņoja Peskovs. “Putins un Janukovičs tāpat izskatīja esošo stāvokli un perspektīvas divpusējai sadarbībai finanšu un kredītu jomā.”

Pēc viņa teiktā, “tuvākajā laikā pa visām šīm tēmām notiks sarunas ekspertu līmenī.”

Tikmēr Ukrainas opozīcija paziņojusi, ka jebkādas Janukoviča parakstītas vienošanās par Ukrainas pievienošanos Muitas savienībai novedīs pie jaunām protesta akcijām.

Janukovičs piektdien Sočos tikās ar Putinu, lai apspriestu stratēģiskās partnerības līguma parakstīšanu. Tikšanās notika, Janukovičam atgriežoties no trīs dienu vizītes Ķīnā. Par viņu tikšanos iepriekš netika paziņots.

 

Komentāri (29)

austrisv 07.12.2013. 14.08

Jā, bīstama ir tāda prezidentāla republika. Pietiek vienam vienoties ar Putinu, un valsts neatkarība ir tikai viena cilvēka rokās.
Vai Bērziņš netaisās tam jankovičam sekot? Premjeru nogāza un nu cenšas ielikt laikam savējo.Tad līdz ūnijai arī Latvijai vairs nav tālu. ne jau pa velti te krievu emisāri viesojās un Rinkevičš gan jau malā nestāvēja.Īsts Munters Nr2, bet āboltiņa vēl tādu Āministru slavē.

+21
-3
Atbildēt

7

    Inese > austrisv 07.12.2013. 14.28

    Tvīterotājs Lūkass ir provokators – https://twitter.com/edwardlucas. Iespējams, ka izplatot melus, viņš vēlas panākt Ruslanas k-dzes pašsadedzināšanos. Savukārt Hanukoviča k-gs ir leģitīmi ievēlēta valsts augstākā amatpersona.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Inese > austrisv 07.12.2013. 14.48

    Savukārt es turpinu apgalvot, ka Lūkasa k-ga izplatītie meli vērsti uz iekšpolitiskās situācijas destabilizāciju Ukrainā un provocē Ruslanas k-dzi uz pašsadedzināšanos.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Ojārs > austrisv 07.12.2013. 19.37

    Tūlīt pēc demisijas Valdis Dombrovskis dikti slavēja Rinkēviču un Pavļutu – teica, ka tiem noteikti esot jābūt nākamajā valdībā

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > austrisv 07.12.2013. 21.11

    Bet
    Jā, bīstama ir tāda prezidentāla republika.

    Ļoti bīstama.
    Nav kā pie mums, atbalsta valdība čekas sagatavoto “sevestaļ” – “CAF” PV afēru, vai atļauj krievu banģjuganam Zaharjinam izvazāt LM aktīvus, vai sadomā izdalīt desmit miljonus UA un iepūt viņiem, Prezidents melns un maziņš.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    putekliic > austrisv 07.12.2013. 20.02

    Bet<<< Šoreiz Tu drusku sabiezini krāsas. Visās normālās prezidantālās valstīs visi likumi tiek apstiprināti likumdevēja institūcijā. Tā kā nav jau tā, ka viens cilvēks ar vienu savu parakstu var likvidēt veselu valsti, lai cik viņš nojūdzies būtu. To jau progresīvā cilvēce saprata pirms 200-300 gadiem. Bet tas, ko šāds cilvēks tiešām var, ir radīt sajukumu politiskajos procesos, kā arī, kā jau te minēts, palielināt korupcijas riskus. Es gan galīgi neaicinu uz prezidenta pilnvaru palielināšanu Latvijā, jo, ņemot vērā lielas sabiedrības daļas joprojām lielo noslieci uz populismu, prezidentāla republika tiešām būtu bīstama. Esošais līdzsvars starp varām ir optimāls. Vienīgais ko varētu ir nedaudz palielināt premjera pilnvaras attiecībā uz ministru izvēli.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > austrisv 07.12.2013. 16.32

    Piekrītu! Prezidentāla republika ir bīstama, jo senais dabas likums – jo vairāk varas koncentrējas kāda rokās, jo korumpētāks un slimāks šis orgāns kļūst – vēlreiz apstiprinās. Tāpēc arī atbalstu tiešo demokrātiju izmantojot mūsdienu tehnoloģijas.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.12.2013. 14.35

    Tāpēc jau saku, ka bīstama ir vienas personas vara!
    Putins- GAZPROM samaksās dažus miljardus un valsts neatkarība pagalam. Bīstami.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 08.12.2013. 04.40

stasts par to kaa doneckas banditu grupejums nopelnija 5 miljardus..

+1
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 08.12.2013. 20.31

slava Ukraini! heroyam slava! A Tev pērkamā savoku prostitūta -Ločmeli..lai caureja un mūžīgs kauns!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu