Miris bijušais Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis • IR.lv

Miris bijušais Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis

23
Jānis Apelis. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Apelis vairāk nekā 60 reizes apbalvots par priekšzīmīgu dienestu iekšlietu nozarē

Aizsaulē aizgājis Iekšlietu ministrijas padotībā esošās Drošības policijas bijušais priekšnieks Jānis Apelis, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Skrebele. Iekšlietu ministrija izsaka līdzjūtību Apeļa tuviniekiem.

“Jānis Apelis bija nozares profesionālis, kura ieguldījums izmeklēšanas darbā kalpoja kā piemērs turpmākajām izmeklētāju paaudzēm. Arī Apeļa ieguldījums Drošības policijas attīstībā ir nenovērtējams Latvijas drošības kontekstā. Izsaku visdziļāko līdzjūtību Jāņa Apeļa tuviniekiem, draugiem un kolēģiem,” sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība).

Arī Drošības policijas pašreizējais priekšnieks Jānis Reiniks norādīja, ka Apelis bijis savas valsts un zemes patriots, kurš bijis īsts profesionālis, sava darba darītājs un atmiņā paliks kā sirsnīgs un jauks cilvēks.

Apelis dzimis 1942.gada 8.jūnijā Daugavpilī, 1969.gadā ieguvis augstāko izglītību Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Iekšlietu sistēmā bijušais Drošības policijas vadītājs sāka strādāt 1966.gadā kā Rīgas pilsētas Oktobra rajona Iekšlietu daļas Izmeklēšanas nodaļas izmeklētājs. No 1970.gada līdz 1986.gadam viņš strādājis dažādos amatos, veicot gan izmeklētāja, gan Rīgas pilsētas Kirova rajona iekšlietu daļas priekšnieka pienākumus. Apelis vadījis arī Rīgas pilsētas iekšlietu pārvaldes Izmeklēšanas daļu, bet pēc tam bijis Rīgas pilsētas iekšlietu pārvaldes priekšnieka vietnieks.

Ar pieredzē gūtajām zināšanām Apelis dalījies Minskas augstākās milicijas skolas Rīgas fakultātes krimināltiesību katedrā, kur strādājis par vecāko pasniedzēju.

1991.gadā viņš kļuva par Rīgas pilsētas iekšlietu pārvaldes Milicijas departamenta štāba priekšnieku, bet pēc tam strādājis arī par Iekšlietu ministrijas Milicijas departamenta priekšnieku.

1992.gadā Apelis kļuva par iekšlietu ministra vietnieku un Informācijas departamenta priekšnieku, bet gadu vēlāk – par Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku.

No 1996.gada līdz 1999.gadam viņš bija Drošības policijas priekšnieks.

Ģenerālis Jānis Apelis vairāk nekā 60 reizes apbalvots par priekšzīmīgu dienestu iekšlietu nozarē, arī ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Apelis apbalvots arī ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zeltīto goda zīmi.

Jāņa Apeļa izvadīšana pēdējā gaitā notiks 12.septembrī plkst.14 no Pirmo Meža kapu kapličas.

 

Komentāri (23)

dace_ampermane 10.09.2014. 12.11

ieraudzīju , ka ir viena atsauksme pie sēru paziņojuma, nodomāju- vai nu deģenerāļa/rostiņa, vai nu ločmeļa vēmekļi. 50% taisnība!

+4
0
Atbildēt

0

Inese 10.09.2014. 17.22

был чекист и нет чекиста.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu