Miris pazīstamais lietuviešu aktieris Donāts Baņonis • IR.lv

Miris pazīstamais lietuviešu aktieris Donāts Baņonis

31
Lietuviešu aktieris Donāts Baņonis.

Ārpus Lietuvas Baņoni vairāk pazīst pēc viņa kinolomām

Lietuvā 90 gadu vecumā miris viens no visu laiku pazīstamākajiem lietuviešu kino un teātra aktieriem Donāts Baņonis, ceturtdien vēsta portāls “Delfi.lt”.

Kā pastāstījis aktiera dēls Raimunds Baņonis, pirms dažām dienām viņa tēvu piemeklējis insults.

Vairāku skatītāju paaudžu iemīļotais aktieris, kas šopavasar nosvinēja 90.dzimšanas dienu, jau agrāk žēlojies par sirdi, pirms vairākiem gadiem viņam implantēts sirds stimulators. Baņoņa veselība jūtami pasliktinājās jūlija sākumā, un dienu pēc ievietošanas slimnīcā viņam iestājās klīniskā nāve, tomēr mediķiem izdevās atjaunot viņam sirdsdarbību, bet vēlāk viņš atkal tika ievietots reanimācijā, raksta LETA.

Donāts Baņonis dzimis 1924.gadā Kauņā, pirms Otrā pasaules kara iestājies Joza Miltiņa izveidotā Panevēžas Drāmas teātra studijā. Šai teātrī viņš veidojis vairāk nekā simts lomu, bet 1980.gadā kļuvis par tā vadītāju.

Ārpus Lietuvas Baņoni vairāk pazīst pēc viņa kinolomām Vītauta Žalakeviča lentē “Neviens negribēja mirt”, Andreja Tarkovska “Solaris”, Marijona Ģiedrja “Nesēto rudzu ziedēšana”, Grigorija Kozinceva “Karalis Līrs” un daudzās citās.

Savā jubilejas gadā aktieris godalgots ar Lietuvas Nacionālo kultūras un mākslas prēmiju par izcilā režisora Joza Miltiņa teātra leģendas turpināšanu mūsdienu teātrī un kino. Iepriekš viņš saņēmis arī ordeņa “Par nopelniem Lietuvas labā” Komandora lielo krustu, Lietuvas dižkunigaiša Ģedimina ordeņa Komandora krustu un Lietuviešu kinoakadēmijas balvu par vēsturisku ieguldījumu lietuviešu kinomākslā “Sudraba dzērve”.

 

Komentāri (31)

Anna Gaigule 04.09.2014. 23.35

Manuprāt labākā viņa filma ir 1972. g. “Solaris”

https://www.youtube.com/watch?v=GG9Anstjlro

https://www.youtube.com/watch?v=yOGHMmKpASk

+2
0
Atbildēt

0

ILZE 05.09.2014. 05.55

RIP

+1
0
Atbildēt

0

Inese 04.09.2014. 17.13

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu