LU nopietni apsver pārtraukt Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanu • IR.lv

LU nopietni apsver pārtraukt Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanu

33
Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūras direktors Andris Abramenkovs (no kreisās), Latvijas Universitātes zinātņu prorektors profesors Indriķis Muižnieks un Salaspils kodolreaktora administrators Jānis Rudzītis piedalās preses konferencē par situāciju Salaspils kodolreaktorā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Visi vides draudi Salaspils kodolreaktorā nav novērsti

Latvijas Universitāte (LU) nopietni apsver domu par Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanas pārtraukšanu, pirmdien atzina LU prorektors Indriķis Muižnieks.

Šāds lēmums tiek pamatots ar finansējuma trūkumu kodolreaktora apsaimniekošanai. Ja valdība nepiešķirs LU tās prasīto finansējumu, kas nepieciešams objekta apsaimniekošanai, LU ir tiesības pārtraukt sadarbības līgumu, uzskata Muižnieks. LU aprēķinājusi, ka šogad apsaimniekošanai vajadzīgi aptuveni 285 000 eiro, bet turpmākos divus gadus – ap 200 000 eiro gadā, ziņo LETA.

LU kodolreaktora apsaimniekošanu esot uzņēmusies, domājot par nākotnes iespējām, kas saistītas ar šo objektu. Proti, LU bija cerības, ka, izmantojot Eiropas Savienības līdzekļus, ēkās varēs izveidot zinātnes centru, kas veicinātu tautsaimniecības attīstību Latvijā un radītu iespēju zināšanu attīstīšanai jaunajiem zinātniekiem un studentiem. Tomēr ņemot vērā pašreizējo situāciju ar finansējumu, LU nopietni apsver domu par atteikšanos turpmāk apsaimniekot kodolreaktoru. Savukārt tie zinātnieki, kuri patlaban ir nodarbināti kodolreaktorā, turpinās strādāt LU. “Atkritumu apsaimniekošana nav zinātnieku pamatnodarbošanās,” tiešs bija LU prorektors.

Reaģējot uz šādu rīcību, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola atzina, ka ministrija labprāt gribētu turpināt sadarbību ar LU. Patlaban gan nekāda turpmākā rīcība netiek apsvērta – to darīs tikai gadījumā, ja LU tiešām iesniegs iesniegumu par sadarbības pārtraukšanu.

Patlaban ministrijā norit darbs pie informatīvā ziņojuma sagatavošanas, kurā ir ietverti priekšlikumi ilgtermiņa un īstermiņa risinājumiem saistībā ar reaktoru, kā arī ministrija gatavo informāciju par iespējamiem finansējuma avotiem kodolreaktora demontāžai.

Neskatoties uz pagājušā gada nogalē un šā gada sākumā veiktajiem darbiem, visi vides draudi Salaspils kodolreaktorā nav novērsti. Pagājušā gada decembrī, pārsūknējot vienu no radioaktīvā ūdens tvertnēm, atklājies, ka tā ir caura un notiek ūdens noplūde. Ja sākotnēji radioaktīvais ūdens tikai no vienas tvertnes pārsūknēts dubultajās mucās, ir pieņemts lēmums arī otras tvertnes ūdeni pārsūknēt uz dubultsienu mucām un uzglabāt turpat reaktorā.

Joprojām potenciālus draudus rada galvenā bāka, kas ir veidota no mazāk kvalitatīva materiāla. Līdz ar to kodolreaktora uzturētājiem pastāv bažas, ka arī no šīs bākas var rasties noplūde.

Ikgadēju līdzekļu atvēlēšanu objekta uzturēšanai LU uzskata par līdzekļu izšķiešanu, jo labākais risinājums būtu tā demontāža, kam gan nepieciešami vismaz 5,5 miljoni eiro.

Lēmums par Salaspils kodolreaktora demontāžu valdības līmenī pieņemts jau 2009.gadā, tomēr līdz šim tam līdzekļi nav atrasti. Pagājušā gada rudenī valdība neatliekamiem darbiem Salaspils kodolreaktorā piešķīra 118 891 eiro. Līdzekļi bija vajadzīgi, lai salabotu abas ārējās radioaktīvā ūdens tvertnes. Bet šogad piešķirti vēl 15 000 eiro neatliekamiem darbiem.

 

Komentāri (33)

o_ja3_14 19.01.2015. 16.21

Savādi gan. Vai pirms vairākiem gadiem prese nestāstīja par šī objekta LIKVIDĒŠANU? Liekas arī par puskilograma (vai cik tur bija) urāna atdošanu Krievijai un pēkšņi izrādas, ka nekas nav likvidēts, reaktoru visu laiku APSAIMNIEKO par bargu naudu.

+1
-1
Atbildēt

2

    Ēriks > o_ja3_14 19.01.2015. 17.04

    Telpas ir un būs izmantojamas

    Reaktora milzīgajā zālē pagaidām demontētas atsevišķas zinātniskās iekārtas, kas nebija radioaktīvas. Ziemā šajā telpā uztur temperatūru ap 10 grādiem, lai nesasaltu ūdens, kas atrodas reaktora korpusā.

    LU Ķīmiskās fizikas institūta pētnieks, Salaspils kodolreaktora administrators Jānis Rudzītis piebilst, ka arī pēc iekārtu demontāžas telpa būs lietojama: „Šī ir vienīgā telpa Latvijā, kur var pārstrādāt radioaktīvos atkritumus, iecementējot tos. Šī iekārta ir speciāla iekārta, kas iecementē radioaktīvos atkritumu dzelzsbetona konteineros un attiecīgi šo vietu varēs arī turpmāk izmantot radioaktīvo atkritumu pārstrādei.”

    Demontāžas gaitā no reaktora zāles pēc radioaktīvo atkritumu iepakošanas plānots liels izvedamo dzelzsbetona konteineru skaits – aptuveni 250 konteineri, kas jāizved un aptuveni 200 jānoliek sabrukšanas glabātuvē.

    Lai arī padomju laika ēku komplekss lielākoties ir neapdzīvots, rosība vēl norit laboratorijā, jo tā ir vienīgā Baltijā, kas akreditēta uz radiometru kalibrēšanu, ko šeit veic arī kaimiņvalstis.

    Kā īpašu vērtību kodolreaktora telpās zinātnieki vēl izcēla trīs dārgās karstuma kameras, kur strādāja ar augsti apstarotu kodoldegvielu. Radioķīmijas laboratoriju, kas arvien ir darba kārtībā, varētu izmantot apmācībām arī nākotnē.

    Pēc kodolreaktora likvidēšanas darbu sākšanas blakus ēkā paredzēts izveidot Baltijas ciklotrona centru, lai lietderīgi izmantotu esošo teritoriju un infrastruktūru. Tas radītu jaunas iespējas Latvijas zinātnes un inovāciju attīstībā. Projektam izdevies piesaistīt arī investorus, stāsta Gunta Rača. „Turpinās tehniskā projekta izstrāde, kuram ir finansējums no pašreizējā Eiropas fondu plānošanas perioda naudas, un no nākamā perioda arī ir iespējas attīstīt šo ciklotrona centru, izmantojot ne vien zinātniskiem pētījumiem, bet arī komercializējot rezultātus. Tas nozīmē, ka mums paveras iespējas medicīnā – agrīnā vēža diagnostikā, precīzākā ārstēšanā, tātad cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanā,” saka Rača.

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/zinju-analiize/zinas/salaspils-kodolreaktors-10-gados-no-soliitas-demontazhas-paveikt.a92345/

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > o_ja3_14 19.01.2015. 17.06

    Vides ministrija raksta papīrus, reālas darbības nav

    Vides ministrija patlaban gatavo ikgadējo informatīvo ziņojumu valdībai par situāciju Salaspils kodolreaktorā. Valsts sekretāra vietniece Alda Ozola apstiprina, ka pēdējie praktiskie darbi objektā bijuši bīstamās nelietotās kodoldegvielas izvešana 2005. gadā un lietotās kodoldegvielas izvešana 2008. gadā. Taču, sākoties ekonomiskajai krīzei, tālākās demontāžas aktivitātes finansēt kļuva neiespējami.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Ēriks 19.01.2015. 14.42

Bija vēl neatliekamāki darbi – euro ieviešanas popularizēšana masām,Citadeles pārdošana pa lēto un prezidentūras glauna sagatavošana.

+3
-3
Atbildēt

1

    andrejs > Ēriks 19.01.2015. 14.56

    …ar klusu Vienotības fanu atbalstu jāievieš “brīvais elektroenerģijas tirgus”, un vienlaikus jāpalamā SC par sab transporta biļešu padārdzināšanu…

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

o_ja3_14 19.01.2015. 18.50

Ja jau Salaspilī gatavojas konkurēt ar LHC, tad vairs ar ceturtdaļmiljonu gadā nez vai pietiks.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu