Kā rīkoties, ja sākas karš... (papild.) • IR.lv

Kā rīkoties, ja sākas karš… (papild.)

90
Lietuvas Aizsardzības ministrijas izdotā rokasgrāmata. Foto no ministrijas mājas lapas

Lietuvā izdota rokasgrāmata iedzīvotājiem rīcībai kara gadījumā (ziņa papildināta ar žurnālā “Ir” publicētajiem padomiem no šīs rokasgrāmatas)

Svarīgus padomus civiliedzīvotājiem karadarbības vai ekstremālu situāciju gadījumā gandrīz 100 lappušu biezā rokasgrāmatā izdevusi Lietuvas Aizsardzības ministrija. Viens no ieteikumiem ir – esiet mierīgi un rīkojieties pēc speciālistu ieteikuma, norāda Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks.

Aizsardzības ministrijas izdevums „Kas mums ir jāzina, gatavojoties ekstremālām situācijām vai karam” jau piesaistījis dažādu valstu mediju uzmanību. Lietuvas ministrija valsts iedzīvotājiem paredzēto izdevumu sagatavojusi kopā ar valsts glābšanas dienesta speciālistiem, vēsta „Delfi.lt”.

„Tā kā Krievijas agresija pret kaimiņvalstīm atkārtojas, šoreiz tā ir vērsta pret Ukrainu, radās vajadzība apkopot padomus, kā izturēties ne tikai pilsoniskās pretošanās organizēšanas laikā, bet arī kara apstākļos,” izdevuma prezentācijā šonedēļ teica Lietuvas aizsardzības ministrs.

Savukārt ministrijas preses sekretāre Viktorija Cieminīte pastāstīja, ka šis ir atbildes solis uz sabiedrības pieprasījumu. Ministrija saņēmusi daudz telefonzvanu un mediju jautājumu, kā rīkoties, kur slēpties ārkārtas gadījumā. „ Mums nācās atbildēt uz sabiedrības pieprasījumu,” teica Cieminīte.

Pēc Oleka domām, šī informācija ir svarīga arī jaunā hibrīdkara apstākļos, kad „pastāv daudz elementu, kuri ir atšķirīgi un var atgādināt arī civilās dzīves situācijas”.

Izdevums iedzīvotājus informē par to, kas notiek, ja valsts izsludina mobilizāciju, tajā doti praktiski padomi, ko darīt dažādu stihisku nelaimju un kara laikā, ko darīt, ja nav pagūts evakuēties. Viens no tiem skan šādi: „Ja sākas karš vai cita krīze, evakuējieties. Ja jūs to neesat paguvis izdarīt, sameklējiet ieroci un palieciet iekšā.”

Rokasgrāmatā norādīts, ka valsts trīs miljoniem iedzīvotājiem nevajadzētu riskēt ar savām dzīvībām īpašumu dēļ vai būt pārmēru ziņkārīgiem. Savukārt evakuācijā cilvēkiem jānodrošinās ar pārtiku un ūdeni, civiliedzīvotājiem ieteikts turēties pa gabalu no bruņotajiem spēkiem, pārvietoties tikai pa dienu, sevi identificējot kā civiliedzīvotāju.

Rokasgrāmatā, balstoties uz pieredzi Ukrainas konfliktā, ieteikts “saglabāt vēsu prātu”, nekrist panikā un nezaudēt veselo saprātu. “Šāviens aiz loga nav pasaules gals,” teikts padomu grāmatā.

Šo rokasgrāmatu paredzēts arī izplatīt skolās, bibliotēkās un caur nevalstiskajām organizācijām.

Ja sākas karš vai jūsu pilsētā parādās naidīgi noskaņoti karavīri…

Scenārijs nr.1 – evakuēties!

1. Saglabāt vēsu prātu. Nekrītiet panikā un nezaudējiet veselīgu spriestspēju. Šāvieni aiz loga vēl nav pasaules gals. Pat ja jūsu kāpņutelpā ir ierīkots ievainoto pieņemšanas punkts, bet blakusdzīvoklī ir nostiprinājušies ložmetējnieki, tas vēl nenozīmē, ka jums ir jābēg, kur acis rāda. Tāds lēmums jums var maksāt dzīvību. Izvērtējiet, kas uz ko šauj un kāpēc.

2. Turēties nostāk no karavīriem. Ja jūsu mājoklis ir nonācis aktīvas karadarbības zonā, jums jādodas prom. Sevišķi ja līdzās jums nostiprinājušies vienas vai otras puses karavīri. Agrāk vai vēlāk viņi var sākt apšaudi, bet jūs kā neapbruņots civilists varat kļūt par nejaušu upuri.

3. Parūpēties par krājumiem. Lielpilsētu problēma – tajās stipri trūkst pārtikas. Laukos pārtikas krājumus sarūpēt ir vieglāk. Iepirkt pārtikas krājumus ir iespējams tikai iepriekš.

4. Sagādāt ūdeni. Ūdens ir nopietna problēma. Notiekot aktīvai karadarbībai, ūdens apgāde parasti vienkārši tiek izslēgta. Nevajag krist panikā. Ir vietas, kur ūdens uzkrājas. Viena no tādām ir tualetes skalojamā tvertne. Ūdens var būt arī atkūstošā ledusskapī.

5. Neglabāt visu vienuviet. Ja pošaties prom no konflikta zonas, salieciet krājumus somās, ko spēsit panest. Ja visapkārt šauj, nesēdieties automobilī, tas kļūs par vieglu mērķi, un neviena no karojošajām pusēm jums neļaus brīvi pārvietoties.

6. Skaidri parādīt, ka esat civilists. Paņemiet baltu palagu vai segu un aptiniet ap mugursomu. Jūsu apģērbā nedrīkst būt nekādas maskēšanās krāsas vai militāri simboli, nekādu labi redzamā vietā piekabinātu medību nažu vai blašķu. Jūs esat civilists, un jums tas uzreiz jāparāda.

7. Neupurēt dzīvību īpašumu dēļ. Atcerieties, ka nekādas pasaules bagātības nav jūsu dzīvības vērtas. Ja jūsu dzīvoklī ierodas bruņoti karavīri un sāk izkrāmēt skapjus, nekādā gadījumā neprovocējiet konfliktu.

8. Atmest ziņkārību. Jūsu mērķis ir tikt ārā no pilsētas vai karadarbības zonas. Nekādu novirzīšanos no kursa, lai paskatītos, kas tur notiek.

9. Pārvietoties tikai dienas laikā. Karadarbības apstākļos diennaktī ar nastām noiet 10-15 km ir pilnīgi normāli. Neceriet, ka jums viegli izdosies izkļūt no apdraudējuma zonas, sevišķi ja ceļojat kopā ar bērniem. Bērniem šāds ceļojums ir nopietns pārbaudījums, tāpēc izvairieties pārvietoties tumsā.

10. Neiet uz labu laimi un meklēt kontrolpunktu. Pēc karadarbības sākuma reti tiek uzreiz īstenota pilnīga pilsētas blokāde. Ja gribat doties tālāk, par galamērķi jāizvēlas tuvākās draudzīgās valsts robeža. Ja jūsu valsti ir ielenkuši ienaidnieki, doties uz ārzemēm bez naudas un dokumentiem būs gandrīz neiespējami. Jums vajadzēs palikt valstī un iesaistīties pretošanās kustībā: kļūt par ziņnešiem, pārtikas sagādniekiem vai varbūt pat ar ieročiem rokās aizstāvēt savu zemi, vai arī vienkārši censties izdzīvot tur, kur karadarbība ir mazāk aktīva.

Scenārijs nr.2 – ja evakuēties nav izdevies

1. Sagādāt pārtiku. Izdzīvos tie, kuriem būs ko ēst, dzert, iemainīt pret trūkstošo (vai, piemēram, ko iemainīt pret tiesībām šķērsot sargposteni). Ja dodaties uz veikalu, pasauciet līdzi draugus. Tā varēsit pārnest vairāk pārtikas, un mazāka būs iespēja, ka atpakaļceļā jūs aplaupīs.

2. Sagādāt ieroci. Tas ir līdzeklis, ar ko aizstāvēties pret bandītiem. Pievēršam uzmanību, ka ieroci drīkst izmantot vienīgi pašaizsardzības nolūkos.

3. Novērtēt, vai mājoklis neatrodas līdzās mīnmetēja pozīcijām, vai uz jūsu mājas nav iekārtojies snaiperis, vai mājoklis nevar iekļūt «attīrīšanas» zonā. Pretinieki cenšas iznīcināt mīnmetēja pozīcijas, savukārt snaipera pozīcijas var tikt apšaudītas pat ar tankiem. Ēkas parasti tiek «attīrītas» ļoti brutāli, metot arī granātas. Ja jūsu mājoklim draud šādas briesmas, ir svarīgi ātri to pamest.

4. Neaiztikt kritušos. Zem līķiem var būt granātas, tāpēc, ja vēlaties paņemt kritušā ieroci vai munīciju, dariet to, neapvēršot viņu otrādi un rūpīgi nepārmeklējot.

5. Atrast likteņa biedrus. Ja tomēr palikāt pilsētā, centieties turēties kopā ar pazīstamiem cilvēkiem, draugiem, radiniekiem – kopā būs vieglāk aizstāvēties no bandītiem un marodieriem.

6. Ierīkot slēptuves. Daudzstāvu māju pagrabos var patverties no bombardēšanas, vienlaikus tā ir laba vieta pārtikas produktu, kurināmā, medikamentu un citu krājumu glabāšanai. Ja pagraba jums nav, iekārtojiet sev drošu istabu. Vispiemērotākais ir mūra nama apakšstāvs. Izvēlieties istabu, kurā ir vismazāk logu, jo tos nepieciešams aizdarīt. Taču neaizmirstiet, ka logs ir arī vispiemērotākā rezerves izeja – ja iebarikadēsities tā, ka logs vairs nebūs atverams, jūs tiksit ieslodzīti, ja ēkas sijas sabruks.

Rakstu par Lietuvā izdoto padomu grāmatu varat lasīt žurnālā “Ir” šeit.

Komentāri (90)

Pelēkais Vilks 07.01.2015. 10.33

Cienījama un atbildīga rīcība.

Latvijas varasvīriem un sievām tagad atliek tikai lūgt atļauju pārtulkot grāmatu.

+27
0
Atbildēt

6

    Kurmītis > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 14.00

    „… gandrīz 100 lappušu biezā rokasgrāmata … „ ? Cienījama un atbildīga? … : )))

    Patiesībā tā ir kārtējais kara histērijas piemēriņš. Paši pūta, paši dega …. nabaga nelgas …. : )

    Bet nu – katrs jau izklaidējas kā tam tīk. Šo 100 lappušu absolūtā sviesta vietā pilnīgi pietiktu ar vien vienīgu pat ne teikumu, bet frāzi – NEKURINIET PAŠI KARU! Ko leišu tauta varētu pateikt saviem valdošajiem kretīniem. Tad arī nevajadzēs ne no kā baidīties. Un, ja jums ir Prezidentes vietā traka bāba, tad pārvēliet to! Tik vien … : )))

    Bet. Ja spļaujat acīs kaimiņam, ļaujat saviem neadekvātajiem kretīniem ārdīties, atbalstāt pro-fašistiskus valsts apvērsumus tepat blakus, kūdāt uz karu ukrus un vēl apgādājat tos ar ieročiem … tad ir jābūt gatavam par savām cūcībām samaksāt! Un kā minimums – jābūt gatavam, ka karš no ukru zemes atnāks arī pie jums. Tas attiecas ne tikai uz Lietuvu vai Latviju, bet jebkuru valsti. Arī jeņķus. Globalizācija odnako … : )))

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Kurmītis > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 15.06

    >> avotiņš

    Nezinu, cik tev gadiņu, bet pieļauju, ka drīz jau būs pensijā jāiet, ko? Tad jau lieliski visu zini un saproti – „tev bērnībā” bija „aukstā kara” laiki. Pēc tīri neseniem un svaigiem „karstā kara” laikiem. Plus norisinājās kariņš Korejā, Vjetnamā, visādi atomdraudu koflikti Kubā u.t.t. Netēlo nu idiotu. Ar gāzmaskām pa ielām tajos laikos skraidīja un bumbu patversmēs mācības rīkoja arī Eiropā un štatos …

    „minimālā intrukcija” … uz 100 lapām !? … Bail iedomāties, līdz kādai tad „normālai” instrukcijai leišu marastiķi aizdomāsies … : ))))

    Gribauskaites izrunāšanās? Nea. Vienīgais tās rezultāts ir leišu produktu boikots Krievijā. Tāpat kā latviešu. Mēs esam pundurvalsteles, kuras spēlē vismaz divas līgas zemāk nekā lielie puikas. Un dažam labam kretīnam pie Siles tas neliek mieru. Niez tā pakaļa, tā gribas uzlekt augstāk par to, lai Vašingtonā kāds pamanītu viņu „centību”. Paslavētu. Uz pleca uzsistu. Un šīs savas nožēlojamās godkāres dēļ viņi ir gatavi pusi valsts ekonomikas no sliedēm nolaist. Niecības, kurām valsts un tauta patiesībā ir pie kājas jeb rinkeviča gadījumā – tūpļa vietā.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 15.28

    aivarsk

    tam idiotam kurmim nekas vairs nevar palīdzēt!

    _____________

    Labi uzasināta lāpsta derēs, vai universālais krievu un kupraino dakteris.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 11.04

    Pilnībā piekrītu

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 15.23

    Tev ieteiktu zāļu tējas padzert – runā ka palīdzot.

    ———————–

    tam idiotam kurmim nekas vairs nevar palīdzēt!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 14.25

    kretīniem ārdīties …?

    Man bērnībā skolā mācīja papīra lentes uz stikliem līmēt, zem galda slēpties, uz patvertni soļot, granātu mest, gāzmaskā pa mežu skraidīt, ar gaiseni mērķī šaut … PSRS izvirtības tiešām varētu nosaukt par kretīnu ārdīšanos.

    Leišu grāmatiņa ir vien minimālā intrukcija ārkārtas situācijai. Ja sabierībā kaut 1 no 10 zinās ko darīt apšaudes laikā, tad varēs arī apkārtējos pamācīt un civilo upuru būs mazāk, ja nu … nedod Dievs …

    Kurmi – Tu reāli tici, ka Gribauskaites izrunāšanās nosaka vai Krievija sāks vai nesāks karu pret Lietuvu? Jeb Tu nosapņoji, kā Lietuva uzbrūk un iekaro Krieviju? Es Tev ieteiktu zāļu tējas padzert – runā ka palīdzot.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Pelēkais Vilks 07.01.2015. 10.33

Cienījama un atbildīga rīcība.

Latvijas varasvīriem un sievām tagad atliek tikai lūgt atļauju pārtulkot grāmatu.

+22
0
Atbildēt

8

    Kurmītis > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 15.06

    >> avotiņš

    Nezinu, cik tev gadiņu, bet pieļauju, ka drīz jau būs pensijā jāiet, ko? Tad jau lieliski visu zini un saproti – „tev bērnībā” bija „aukstā kara” laiki. Pēc tīri neseniem un svaigiem „karstā kara” laikiem. Plus norisinājās kariņš Korejā, Vjetnamā, visādi atomdraudu koflikti Kubā u.t.t. Netēlo nu idiotu. Ar gāzmaskām pa ielām tajos laikos skraidīja un bumbu patversmēs mācības rīkoja arī Eiropā un štatos …

    „minimālā intrukcija” … uz 100 lapām !? … Bail iedomāties, līdz kādai tad „normālai” instrukcijai leišu marastiķi aizdomāsies … : ))))

    Gribauskaites izrunāšanās? Nea. Vienīgais tās rezultāts ir leišu produktu boikots Krievijā. Tāpat kā latviešu. Mēs esam pundurvalsteles, kuras spēlē vismaz divas līgas zemāk nekā lielie puikas. Un dažam labam kretīnam pie Siles tas neliek mieru. Niez tā pakaļa, tā gribas uzlekt augstāk par to, lai Vašingtonā kāds pamanītu viņu „centību”. Paslavētu. Uz pleca uzsistu. Un šīs savas nožēlojamās godkāres dēļ viņi ir gatavi pusi valsts ekonomikas no sliedēm nolaist. Niecības, kurām valsts un tauta patiesībā ir pie kājas jeb rinkeviča gadījumā – tūpļa vietā.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Kurmītis > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 14.00

    „… gandrīz 100 lappušu biezā rokasgrāmata … „ ? Cienījama un atbildīga? … : )))

    Patiesībā tā ir kārtējais kara histērijas piemēriņš. Paši pūta, paši dega …. nabaga nelgas …. : )

    Bet nu – katrs jau izklaidējas kā tam tīk. Šo 100 lappušu absolūtā sviesta vietā pilnīgi pietiktu ar vien vienīgu pat ne teikumu, bet frāzi – NEKURINIET PAŠI KARU! Ko leišu tauta varētu pateikt saviem valdošajiem kretīniem. Tad arī nevajadzēs ne no kā baidīties. Un, ja jums ir Prezidentes vietā traka bāba, tad pārvēliet to! Tik vien … : )))

    Bet. Ja spļaujat acīs kaimiņam, ļaujat saviem neadekvātajiem kretīniem ārdīties, atbalstāt pro-fašistiskus valsts apvērsumus tepat blakus, kūdāt uz karu ukrus un vēl apgādājat tos ar ieročiem … tad ir jābūt gatavam par savām cūcībām samaksāt! Un kā minimums – jābūt gatavam, ka karš no ukru zemes atnāks arī pie jums. Tas attiecas ne tikai uz Lietuvu vai Latviju, bet jebkuru valsti. Arī jeņķus. Globalizācija odnako … : )))

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    ierados > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 12.53

    Atkal “varasvīriem”. Kurš aizliedz pilsoņiem doties uz Viļņu, nopirkt grāmatu, noskanēt un ielikt netā. Iespējams, leiši paši to izdarījuši vai izdarīs. Ar tulkošanu jau paši tiksim galā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Krotow > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 16.12

    Viņam līdzēs saldā tēja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 15.28

    aivarsk

    tam idiotam kurmim nekas vairs nevar palīdzēt!

    _____________

    Labi uzasināta lāpsta derēs, vai universālais krievu un kupraino dakteris.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 11.04

    Pilnībā piekrītu

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 14.25

    kretīniem ārdīties …?

    Man bērnībā skolā mācīja papīra lentes uz stikliem līmēt, zem galda slēpties, uz patvertni soļot, granātu mest, gāzmaskā pa mežu skraidīt, ar gaiseni mērķī šaut … PSRS izvirtības tiešām varētu nosaukt par kretīnu ārdīšanos.

    Leišu grāmatiņa ir vien minimālā intrukcija ārkārtas situācijai. Ja sabierībā kaut 1 no 10 zinās ko darīt apšaudes laikā, tad varēs arī apkārtējos pamācīt un civilo upuru būs mazāk, ja nu … nedod Dievs …

    Kurmi – Tu reāli tici, ka Gribauskaites izrunāšanās nosaka vai Krievija sāks vai nesāks karu pret Lietuvu? Jeb Tu nosapņoji, kā Lietuva uzbrūk un iekaro Krieviju? Es Tev ieteiktu zāļu tējas padzert – runā ka palīdzot.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Pelēkais Vilks 07.01.2015. 15.23

    Tev ieteiktu zāļu tējas padzert – runā ka palīdzot.

    ———————–

    tam idiotam kurmim nekas vairs nevar palīdzēt!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

lno 07.01.2015. 10.56

Cena Brent markas naftai jau zem 50 USD par barelu:)

+14
-2
Atbildēt

3

    Kurmītis > lno 07.01.2015. 14.57

    Tikai neapčurājies aiz priekiem … : )))

    P.S. tev nav gadījumā hobijs staigāt pa krogiem vakarā un mēģināt iespļaut šķīvī kādam krievvalodīgajam? Spriežot pēc komentiem – ir … : )

    P.P.S. un vēl. Baigi dīvaini. Bet krieviņi nemaz i nemēģina dzīt cenas uz leju. Tieši otrādi – viņi ir strauji kāpinājuši naftas ieguvi, tā vēl vairāk stimulējot cenu krišanos … laikam naudu vajag, kā domā? Un es pat zinu – kam. Pēdējās nedēļās viņi intensīvi „investē” Rietumeiropas biržās. Izpērk SAVU naftas un gāzes kompāniju akcijas. Šobrīd tām cenas straiji krīt un viens prātvēders Rietumos jau sarēķinājis, ka tikai šī operācijas rezultātā krieviņi jau esot nopelnījusī 20 miljardus, atgūstot par dažiem centiem to, ko pirms tam pārdeva par dolāriem … : )))

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Kaspars Omuls > lno 07.01.2015. 16.29

    Rubļa kurss krītas :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 07.01.2015. 15.32

    “ekonomists” kurmis :)))) smiekli nāk :)

    laikam reāli sūdi, ja šitik daudz jau jāraksta, lai nopelnītu semuškām :)))

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu