Minstināšanās ap noslēpumiem • IR.lv

Minstināšanās ap noslēpumiem

32
VDK aģentu kartotēka čemodāniņā ekspozīcijā Stūra mājā. Foto: Evija Trifanova, LETA
Gunārs Nāgels

Represīvie orgāni atstājuši savas saknes mūsu sabiedībā

Izrādās, ka mēs ļoti labi glabājam noslēpumus. Ministru kandidātiem tiek liegta pieeja valsts noslēpumam, Valsts kancelejas vadītājai pēc daudziem gadiem atcelta pieeja valsts noslēpumam, un Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisija (cik ilgi tā jau darbojas?) nav vēl laista klāt pie tiem pašiem Valsts drošības komitejas dokumentiem.

Izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris 14.aprīļa atklātā vēstulē Ministru prezidentei un Ministru kabineta locekļiem raksta: „Tieslietu ministrs ir informēts, ka nav uzsākta sevišķo atļaujas pieejai valsts noslēpuma objektiem procedūra un ka komisijas locekļi līdz šim pat nav redzējuši Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra rīcībā esošo Valsts drošības komitejas arhīva daļu un automatizēto datu apstrādes sistēmu „Delta Latvija”,…”

Tātad līdz šim arī čekas noslēpumi ir sekmīgi pasargāti pat no valsts ieceltiem šo dokumentu pētītājiem.

Kā notiek lietas citur? Šā gada 9.aprīlī Ukrainas Verhovna rada (Augstākā padome jeb parlaments) pieņēma likumu nr. 2540, kas atvēra publikai pieeju Padomju Savienības totalitārā režīma represīvo orgānu arhīviem laika periodā 1917.-1991.gads. Tiks publicēti KGB, GRU, MGB, čekas, PSRS Iekšlietu ministrijas, NKVD, SMERŠ, PSRS prokuratūras un citu iestāžu arhīvi. Informācija būs pieejama uz pieprasījuma un arī tiks plānveidīgi publicēta.

Jaunais likums paredz, ka Personu datu aizsardzības likums neattiecas uz informāciju no šiem arhīviem un ka represīvo orgānu arhīvu informāciju nedrīkst klasificēt kā slepenu. Pieeju informācijai nedrīkstēs ierobežot Ukrainas likumu vai starptautisko līgumu dēļ, un netiks ņemti vērā padomju laika noslēpumainības zīmogi.

Vienīgais iespējamais izņēmums ir represiju upuri, kuriem ir tiesības ierobežot pieeju arhīvu informācijai par sevi. Bet tas neattiecas uz represīvo orgānu darbiniekiem, kuri vēlāk paši kļuvuši par represiju upuriem.

Kāpēc mēs minstināmies ap šo svarīgo darbu? Kāpēc ukraiņi izrādīsies spējīgāki?

Okupāciju Latvijā īstenoja un uzturēja ar trim līdzekļiem – militāro varu, represīviem orgāniem, kolonistu ieplūdumu. Mēs nevaram likvidēt okupācijas sekas un veidot saliedētu sabiedrību, ja netiekam galā ar šiem trim.

Militāro varu esam spējuši izvest ārā no Latvijas. Tiesa, tā nav pārāk tālu aizgājusi un rēgojas cieši pie mūsu robežām, bet uz vietas Latvijā palikuši tikai atvaļinātie virsnieki un viņu ģimenes.

Represīvie orgāni atstājuši savas saknes mūsu sabiedrībā. Pret tām ir jācīnās, arī ja nespēsim pilnīgi izravēt. Šie orgāni baidās no gaismas un noteikti jūt diskomfortu, kad Latvijas Okupācijas muzejs aicina uz ekskursijām čekas pagrabos Stūra mājā. Bet vēl lielāku diskomfortu tie jutīs, kad čekas arhīvs būs izpētīts un atklāts.

Čekas arhīvu izpēte ir vajadzīga ne tikai vēstures taisnības dēļ, bet lai visai sabiedrībai rādītu Maskavas īsto seju. Izpēte ir vajadzīga tagad!

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors

 

Komentāri (32)

Edgars Avotiņš 17.04.2015. 15.08

Pagājšgad es piekritu Ritvara Jansona viedoklim, ka “maisus” jāpublicē pēc tam, kad bus zinātnieku veikta izpēte ar skaidrojumiem par “maisos” atrodamo personu iesaisti noziegumos.

BET …

Ja tai komisijai tā ari netiks dota iespēja strādāt … nu tad atliek vien tos atslepenot kaut vai bez tās izpētes nu un izpēti pēc tam varētu veikt interesenti sabiedriska vai privāta kārtā …

bet pieļaut vēl ilgāku noziedzinieku piesegšanu nav pieļaujams!

+6
-1
Atbildēt

6

    aivarsk > Edgars Avotiņš 18.04.2015. 20.01

    Nez kā tas izskatītos, ja latvieši būtu žīdi un kalpojuši, teiksim, kādā žīdu ķeršanas un šaušanas organizācijā, bet tagad pretendētu uz amatiem Izraēlas valdības iestādēs?

    Vai tad žīdi arī teiktu – mums nav jāzina šie vārdi, tie jau sīki gariņi bija, kautkādi ziņotāji, apsargi, patronu pienesēji…

    Vai tiešām kāds domā, ka, ja nevar noķert kādu lielu bandītu, mazie nav vispār jāaiztiek? Ja nevaram dabūt rokā visus, tad nesodīsim nevienu?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 17.04.2015. 20.02

    Švaks NA fans Tu esi, ja nezini Ritvara Jansona pamatojumu par to izpēti!

    Jansons skaidroja, ka tie “maisā” atrodamie ziņotāji ir sīki gariņi – salīdzinot ar Čekas darbiniekiem, Kompartijas CK biedriem utml, kuri maisā nav un nevar būt.

    Izpētes mērķis bija izdot publikāciju, kur izskaidrotu, katras iesaistītās grupas nodarījumu līmeni un arī personas, kas bija noziedzīgo pavēļu devēji.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 18.04.2015. 20.20

    Aivarsk – doma bija savadāka:

    mazie gariņi ir jāpublicē, bet

    vienlaikus jāpasaka, ka noziedzīgas pavēles izdeva un izpildīja daudz lielaki kadri …

    Pretēja gadījumā sanāks, ka mazos lustrēs, bet lielie noziedzinieki turpinās valdīt Latvijā. Piedevam – lielu daļu tos mazos piespieda ar šantāžu.

    Tikai nedomā, ka aizstāvu viņus – protams, ka jau sen vajadzēja tos maisus “atvērt” (nolikt Valsts vēstures arhīvā, lai katrs interesents var iepazīties – tikai droši vien, ka rokās var dot tikai kopijas, citādi kāds trakais apēdīs oriģinālu)

    Starp citu – gandrīz visās Austrumeiropas valstīs ir sen jau Lustrācija notikusi un nekāda liela bēda tur nav notikusi – tā ka nav nekāds pamats domāt, ka Latvija nu šausmīgi tos maisu “iemītniekus” apbižos. Rekā Bojārs un citi Čekisti mierīgi dzīvo – tika vien ka viņi pielaidi noslēpumam nevar dabūt un ieroci nēsāt nedrīkst.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > Edgars Avotiņš 18.04.2015. 10.58

    @ klusais

    krieviem ir tāds teiciens: “bez bumaški ti kakaška a s bumaškoj čelovek”. Šoreiz to varētu pagriezt otrādi. Nav papīra automātiski nenozīmē, ka “kakaška” ir kļuvis tīrs un balts. Mūsu vidū vēl ir pietiekami daudz cilvēku, kuriem kakaškas ir sagandējušas dzīvi, taču šiem cilvēkiem ir jānes “klusēšanas zvērests”. Par liecību var kalpot ne tikai papīrītis. Par liecību var kalpot daudzu jo daudzu cietušo stāstītais – ja tas tiek metodiski apkopots un analizēts, var izveidot pat ļoti labu “kartotēku”. Vai to dara? Vai kādam gribās izzināt nu jau 90-gadīgās Lidijas Lasmanes liecības?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > Edgars Avotiņš 18.04.2015. 09.53

    tradutrīce – un pilnīgi iespējams , ka tas gariņš nav čekas maisos , jo viņa kartiņa ir kaut kur tālu, tālu …

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > Edgars Avotiņš 18.04.2015. 08.41

    @EA

    Jansons skaidroja, ka tie “maisā” atrodamie ziņotāji ir sīki gariņi

    Nesen pa LTV1 rādīja dok.filmu par Lidiju Lasmani-Doroņinu. Cita starpā viņa stāstīja, kāpēc atteikusies no Triju Zvaigžņu ordeņa, par kura saņemšanu sākotnēji bijusi ļoti saviļņota un lepna. Viņa, protams, neminēja tās personas vārdu un cik “liels” vai “sīks” ir bijis šis gariņš, taču fakts ir fakts – šis “gariņš” rotājas ar ordeni, kamēr Lidija Lasmane-Doroņina jūtas vēlreiz apsmieta un pazemota.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 18.04.2015. 07.35

orgāni ir tiešs kalks no krievu val., un tieši šo kalku jau sen ir izdevies izravēt no latviešu valodas!

Visās valstīs ir represīvas iestādes un var būt, ka autors ir vēlējies nošķirt, ka ‘orgāni’ ir konkrēti čeka un tamlīdzīgas krievu zvērības īstenojošās iestādes, tomēr latviešu valodā par orgāniem dēvē aknas, nieres, sirdi u. tml., nevis iestādes. Līdzīgi kā angļu valodā nevienu represīvu, ne arī nerepresīvu iestādi nesauks par “organ”.

+3
0
Atbildēt

0

kolpants 17.04.2015. 22.15

Okupāciju Latvijā īstenoja un uzturēja ar trim līdzekļiem – militāro varu, represīviem orgāniem, kolonistu ieplūdumu. Mēs nevaram likvidēt okupācijas sekas un veidot saliedētu sabiedrību, ja netiekam galā ar šiem trim.

===

sākot A, būtu jāsaka arī B. Un kā autors plāno tikt galā ar kolonistu-okupantu ieplūdumu?

Bet par paši raksta būtību.. varbūt, tajos arhīvos ir pārāk daudz pazīstamu latviešu uzvārdu, lai tos publicētu?

+2
-1
Atbildēt

2

    Normunds > kolpants 18.04.2015. 14.57

    Protams, ka ir, bet ne tikai latviešu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > kolpants 18.04.2015. 14.58

    Es tik nesaprotu, mēs raustāmies par sīkiem stukačiem, bet īstie noziedznieki – komunisti mums sēž visos varas līmeņos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu