Saeimas Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija kritizē mediķus • IR.lv

Saeimas Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija kritizē mediķus

13
Zolitūdes ''Maxima'' pēc sabrukšanas. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Neatliekamās palīdzības dienesta vadītāja vietniece sola sūdzēties Ētikas komisijai

Saeimas Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija pirmdien uzklausīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāvju ziņojumu par dienesta kapacitāti ārkārtas situācijās un katastrofās, adresējot mediķiem pārmetums par darba plānošanu traģēdijas laikā, vēsta ”Latvijas Radio 1” un aģentūra LETA.

Dienestam Saeimas komisijas sēdē nācās uzklausīt kritiskus komentārus gan par to, kā pieņemti lēmumi par darbu organizēšanu traģēdijas naktī un papildspēku piesaisti, gan arī par dienesta darbību kopumā. Pārmetumi izskanēja par medicīnas personāla skaita plānošanu un upuru skaita aplēsēm. Deputāti pārmeta mediķiem, ka lēmums par darbu pārtraukšanu pieņemts par ātru.

”Ātrajai palīdzībai” pārmests, ka darbam traģēdijas vietā bija piesaistīti papildspēki no reģioniem, un deputātus uztrauca, vai tas neatstāja pašus reģionus bez pietiekama mediķu skaita. Dienesta pārstāvji uzsvēra, ka reģionos bija palicis pietiekams brigāžu skaits.

NMPD vadītāja vietniece Renāte Pupele aģentūrai LETA paudusi, ka plāno iesniegt sūdzību Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā par deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) pārmetumiem un apvainojumiem.

Pupele Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijai sniedza ziņojumu par NMPD kapacitāti nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību ārkārtas situācijās un katastrofās. Kaimiņš direktora vietniecei prasīja, vai visu automašīnu iegāde tiek saskaņota ar Veselības ministriju (VM), interesējoties par direktora Armanda Ploriņa automašīnu, kas, kā apgalvoja deputāts, iegādāta nesen. Pupele skaidroja, ka visu automašīnu iegāde tiek saskaņota ar VM, taču norādīja, ka nezina, par kuru gadījumu ir runa. Savukārt Kaimiņš teicis, ka NMPD direktora vietniece melo.

Deputāts pievērsa uzmanību NMPD vadītāja vietnieces atalgojumam, norādot, ka Pupeles piemaksas veidojot lielāku atalgojuma daļu nekā alga. NMPD pārstāve skaidroja, ka atalgojumu ietekmē Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Viņas skaidrojumu laikā Kaimiņš izmantoja frāzi “beidziet muldēt”, kā arī mudināja NMPD direktori par viņa izteikumiem vērsties Ētikas komisijā. Pupele vairākkārt aicināja Kaimiņu viņu neapvainot, taču pēc pēdējiem izteikumiem apņēmās rakstīt iesniegumu.

Komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL) sēdes sākumā uz vairākiem Kaimiņa apvainojumiem un replikām īpaši nereaģēja, atsevišķos gadījumos aicinot ļaut runātājiem izteikties un norādot, ka baidīt deputātu ar Ētikas komisiju neesot jēgas. Taču, situācijai sasniedzot kulmināciju, Balodis sauca Kaimiņu pie kārtības.

Jau ziņots, ka traģēdija Zolitūdē notika 2013.gada 21.novembrī, kad vakarā, cilvēkiem iepērkoties, sagruva veikala ”Maxima” ēka Priedaines ielā 20. Nelaimē dzīvību zaudēja 54 cilvēki, arī trīs glābēji, vienu vai abus vecākus zaudēja 23 bērni. 12.Saeima izveidoja traģēdijas izmeklēšanas komisiju, kas turpinās darbu līdz 2015. gada 11. novembrim, kad sniegs gala ziņojumu. Komisija jau publiskojusi dažus secinājumus un priekšlikumus, proti, secinājumos par traģēdijas iemesliem norādīts, ka būvniecības jomā valda visatļautība un bezatbildība, un kontroles sistēma nevis novērš riskus, bet tos rada.

Komentāri (13)

ozolnieki 27.04.2015. 19.15

Deputāts pievērsa uzmanību NMPD vadītāja vietnieces atalgojumam, norādot, ka Pupeles piemaksas veidojot lielāku atalgojuma daļu nekā alga.

Dienestam Saeimas komisijas sēdē nācās uzklausīt kritiskus komentārus gan par to, kā pieņemti lēmumi par darbu organizēšanu traģēdijas naktī un papildspēku piesaisti, gan arī par dienesta darbību kopumā.

…………………..

Un kādu amatu ieņēma Kaimiņa partijas biedrs ŠICS ??? Vai viņš (direktora vietnieks ) pie sliktās organizācijas arī nav vainojams . Vai tikai Ploriņš un VIETNIECE Pupele . Un vai viņa alga ir būtiski mazāka par Pupeles ?

šits balts un pūkains un vēl pietam varonis

+9
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 27.04.2015. 17.42

Šajā reizē gan Kaimiņš nav nekas oriģināls un ne visai atšķiras no pārējās komisijas.

Nejēgu metode „jo mazāk saprotu, jo kategoriskāks spriedums” ir cieņā ne tikai Saeimā un publiskos komentāros. Diezgan bieži sevi arī pieķeru līdzīgā grēkā… tikai mazs sīkums – neesmu deputāts un neuzdodos par kādu no 100 gudrākajām galvām.

+10
-2
Atbildēt

0

dzeris49 27.04.2015. 16.36

Kaimiņš, izrādās, mums specs ne tikai dzeršanā un skandalēšanā krogos, bet, arī izcils specs med. palīdzības organizēšanā katastrofu gadījumos, kāpēc tik izcils specialists vēl nav Nepālā, nav skaidrs.

+14
-6
Atbildēt

4

    Normunds > dzeris49 27.04.2015. 17.08

    Deputāts pievērsa uzmanību NMPD vadītāja vietnieces atalgojumam, norādot, ka Pupeles piemaksas veidojot lielāku atalgojuma daļu nekā alga. NMPD pārstāve skaidroja, ka atalgojumu ietekmē Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē.

    ================

    Kaimiņš nerunāja par medicīnu, bet par atalgojumu un automašīnu iepirkumiem, kuri ir par 50% dārgāki, nekā privāto kompāniju pirktās automašīnas.

    Citos portālos tika minēts, ka Kaimiņš ieskatījies Pupiņas deklarācijā, bet kā zināms, 2014.gadā nekādas EP prezidentūras nebija, tāpēc ir skaidrs, ka Pupiņe deputātiem ir nekaunīgi melojusi par savu atalgojumu. Vajag rakstīt ētikas komisijai. :)

    Kaimiņš uzdod pareizus jautājumus, bet ar tām atbildēm ir švaki.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    Normunds > dzeris49 27.04.2015. 17.25

    Nauda tiek izšķērdēta Pupiņas algai, tāpēc nepietiek organizācijai.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    Gvido > dzeris49 27.04.2015. 17.59

    Vai juys nesaprotiet ka juys ar saviem komentariem pret zolitudes komisiju un ari deputatiem, jus aizstavat visas nekartibas kas medicinas dienesta ir un ka jums visiem apmierina ka milzigas algas sanem plorins un citi

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 27.04.2015. 17.23

    Tēma bija par kļūdām darba organizēšanā traģēdijas laikā, nevis par algām.

    Ja viņa sev ko pārmaksājusi, Kasimiņš var nākt ar likumdošanas iniciatīvu – ierobežot piemaksas iespējas valsts iestāžu vadītājiem, vai ko līdzīgu, kaut, ja labs vadītājs, nav jau žēl, visam jābūt atkarīgam no efektivitātes.

    Tas, ka mums korupcija iepirkumos – to Latvijā novērst nav iespējams, visa sistēma uz to balstās, tas ir ierēdņu un amatpersonu “bizness”, un pret to neviens nopietni necīnās un nekad necīnīsies, vismaz, tuvākajā laikā.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu