Žurnāls: Oligarhu lieta var izčākstēt • IR.lv

Žurnāls: Oligarhu lieta var izčākstēt

44
Ainārs Šlesers (no labās) un Andris Šķele 2010.gadā, kad vienojās par neveiksmīgās politapvienības "Par labu Latviju" izveidošanu. Foto: Lita Krone, LETA

Šlesers un Šķēle iesaistījušies jaunos „biznesos”, pārpērkot daļas no kāda Krievijas uzņēmēja

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), visticamāk, nav izdevies savākt dzelžainus pierādījumus tā sauktajā oligarhu lietā, liecina žurnāla „Ir” rīcībā esoša informācija. Tāpēc šī lieta var arī izčākstēt, jo šogad lietā noilgums iestājas bijušā politiķa Aināra Šlesera saukšanai pie atbildības.

Šo lietu sāka izmeklēt pirms četriem gadiem, tajā par kukuļdošanu, kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu ir aizdomās turēti vienpadsmit cilvēki.

Lai arī KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks apgalvo, ka oligarhu lieta kriminālvajāšanai varētu tikt nodota šāgada pirmajā pusē, prokuratūrā pagaidām nav informācijas, kad tas varētu notikt, raksta žurnāls.

Kamēr lietas izmeklēšana turpinās bez rezultātiem, paiet laiks, kurā pie atbildības varētu saukt Šleseru par likumā amatpersonām noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, ja tādi pārkāpumi tiktu konstatēti. Šogad Šlesera gadījumā iestājas noilgums. Pats Šlesers savas intereses Rīgas Tirdzniecības ostā, kas ir viens no izmeklēšanas darījumu objektiem, nekad nav atzinis un arī tagad neatzīst.

Tiesa, pirms pāris gadiem viņš līdzīgi noraidīja arī aizdomas, ka ir patiesais īpašnieks „Jaunrīgas attīstības uzņēmumā” (JAU), kurā tagad, pēc amatpersonas ierobežojuma termiņa beigām, viņa dalība ir kļuvusi oficiāli redzama, raksta žurnāls.

Šlesera un Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošās firmas pērn iegādājušās JAU un šis darījums pirmo reizi oficiāli ļauj izsekot ekspolitiķu saiknei ar šo ostas uzņēmumu, par ko daži apstākļi vedināja domāt jau ilgāku laiku. Žurnāls uzdod jautājumu – vai pašlaik notiekošie darījumi patiesībā nav slēptu īpašumtiesību legalizācija?

No šā gada marta Šlesers ir valdes loceklis arī a/s”Euro Rail Trans”, kas nāk ar ambicioziem plāniem Baltijas kravu pārvadājumu tirgū. „Kopā ar Krievijas dzelzceļu mums ir izdevies izveidot uzņēmumu uz 50 un 50 [procentu] principa, un mēs ekskluzīvi vienojamies par šo [Baltijas] reģionu kopā,” „Ir” stāsta Šlesers.

Nupat ir noslēdzies arī darījums, ar kuru caur virkni firmu Šlesers un Šķēle pastarpināti iegādājušies kapitāldaļas uzņēmumā „Liepājas naftas tranzīts”. No kurienes nāk nauda, Šlesers žurnālam nevēlas atklāt, taču viņš neslēpj, ka partneris ir Šķēle, bet šo „biznesu” nopirkuši no Krievijas pilsoņa Maksima Liksutova, kurš pieņēmis piedāvājumu iesaistīties Maskavas pašvaldības darbā, tāpēc pārdevis ārvalstīs sev piederošo uzņēmumu daļas.

Vairāk par oligarhu lietu un Šlesera/Šķēles/Lemberga biznesiem lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (44)

aivarsk 09.04.2015. 09.57

Uz šķēli nez vai vispār var attiecināt jēdzienu “oligarhs” – kas tad viņam pieder? 30 miskastes mašīnas?

Pa to laiku īstie oligarhi, kā savickis un visādi suharenko un fiļi vienotību tur ļoti īsā pavadiņā un kontrolē pilnīgi visu šajā valstī, sākot at gāzes cenu un TEC2, beidzot ar TUA tirgošanas atvieglošanu! Bet viņus neviens saulītē neceļ!

+9
-10
Atbildēt

4

    andrejs > aivarsk 09.04.2015. 12.26

    to Aivars, ‘

    Kuš, kuš, klusāk, vai tad Tu nezini, ka Latvijā par oligarhiem drīkst saukt tikai cilvēkus ar latviskiem uzvārdiem. Tādus, kā suharenki vispār labāk nepieminēt.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 09.04.2015. 15.09

    Džeri, tu domā, ka šķēli var salīdzināt ar lembi, ušaku vai savicki? Tu to nopietni?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 09.04.2015. 12.22

    Tajā laikā Šķēli varēja saukt par oligarhu (ja ne vienpersoniski, tad komplekta ar draugu pulciņu) – bija ļoti iespaidīga ietekme biznesā, bija darbība politikā un bija ietekme uz medijiem (Ēlertes Diena, Ēķa LNT utml). Tagad – ietekme politikā neliela, ietekme uz medijiem krietni samazinājusies – turīgs un ietekmīgs cilvēks, bet pēc definīcijas jau vairs ne oligarhs.

    (Bet oligarhs nav sinonīms vārdam noziedzinieks)

    Tagad – cik saprotu, tad Šķēlem vai nu pašam, vai pastarpināti ir ietekme pusē Latvijas atkritumu biznesa (nevis 30 mašīnas). Tas itkā nebutu slikti, bet diemžēl šis bizness ir loti politizēts. Piemēram tā pati Rīga – tur jau pilsētas vadība jau no Bojāra laikiem organizē, lai atkritumu biznesam piekļūtu “pareizie” cilvēki – tāpēc Riga dara visu, lai nebūtu ērti šķirot atkritumus utml.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > aivarsk 09.04.2015. 11.53

    Šķēlem pieder “30 miskastes mašīnas”?

    Tu to nopietni?

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

v_rostins 09.04.2015. 09.51

Vienā bandītu, čekistu, mauku un pederastu shodjakā viss izčākstēja.

http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/00.2011/01.08.2011/finala_noesleguma_pasakums.jpg

+4
-8
Atbildēt

4

    v_rostins > v_rostins 09.04.2015. 16.34

    Ebenemezers

    Nezinu gan, vecais čekas pidrilla, kādos memuāros bija aprakstīts, kāds sātans to mēslu aiznesa uz pederastu balli?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > v_rostins 09.04.2015. 12.30

    Zatlers savos memuaaros paskaidro kaa radies šis momentuzņeemums , tas vis ticis speciaali inscineets

    =—————————————

    ha, ha, ha, kur ta mūsu čekistu meklētājs pēkšņi tik lētticīgs? :) …

    Vai par to, kas inscenēja Zatlera video ar Puķina rižskoje ģinamo krekliņu rokā, zoopreža “memuāros” nekas nav rakstīts? :))))))))))))))

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Centrum > v_rostins 09.04.2015. 10.42

    Cietuma gailis un līķu apmazgātājs izvilka kārtējo bildi pie kuras pašapmierināties.Rēcīgi,vakar,lai aizstāvētu memļaku Dzintaru,kas tusē ar Osipovu citam komentētājam aizrādīja,ka «Bildē ikviens var gadīties kopā».

    Tagad skaidrs kāpēc viņam bildes ar Zatleru un Šlesaru vajadzīgas,tāpat ar VVF – ja līķu nav pie rokas,jāiztiek ar bildēm,kas uzbudina.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > v_rostins 09.04.2015. 10.08

    troļļiem

    Zatlers savos memuaaros paskaidro kaa radies šis momentuzņeemums , tas vis ticis speciaali inscineets , bet tev nozombeetajam jaaraksta muļķiibas kaadas tev liek antonijas ielaa , vispaar tavi saimnieki šo meediju nelasa jo nemaak , šo mediju apmeklee ļaudis kuri nepakļaujas zombeešanai , neko vairaak par miinusiem jums te neviens neliek, ja tavs priekšnieks maaceetu lasiit , tad viņš tev par tukšo kriceleešanu vairaak nemaksaatu

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu