Zviedrijas ārlietu ministre pasludina "feministisku ārpolitiku" • IR.lv

Zviedrijas ārlietu ministre pasludina “feministisku ārpolitiku”

25
Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma. Foto: EPA/LETA

Nezinot par sieviešu un bērnu situāciju kādā valstī, nevar uzzināt, vai netiek pastrādāti kara noziegumi pret viņiem, uzskata Valstrēma

Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma pirmdien paziņoja, ka viņas “feministiskās ārpolitikas” mērķis esot panākt visā pasaulē labāku cilvēktiesību ievērošanu, ziņo LETA/AFP.

Valstrēma jau 2014.gada oktobrī, nākot pie varas viņas pārstāvēto sociāldemokrātu vadītajai valdībai, paziņoja, ka Zviedrija par ārpolitikas prioritāti izvirzīšot sieviešu tiesības.

“Būs daudz ilgāk, būs daudz grūtāk (..) panākt ilgtspējīgu mieru”, ja pasaules līderi ignorēs sieviešu uzskatus, uzrunājot ārvalstu žurnālistus Stokholmā, pirmdien norādīja Valstrēma.

“Ņemsim par piemēru Ukrainu. Ja jūs nejautājat par sieviešu un bērnu situāciju, jūs varat nepamanīt, ka tiek pastrādāti kara noziegumi pret sievietēm un bērniem,” uzsvēra ministre.

Viņa atzina, ka apzinās pārsteigumu, kādu var izraisīt ārpolitikas pasludināšana par feministisku, taču “tā definē mūs politiskās drošības jautājumos, tā piemērojama visam, ko darām”.

Tomēr Valstrēma atzina, ka citās valstīs šādam apzīmējumam varētu būt “negatīva konotācija”, taču Zviedrijā “tas nav maģisks vārds, tas ir instruments”.

Kā vienu no Valstrēmas “feministiskās ārpolitikas” piemēriem var minēt viņas februārī parlamentā izteikto paziņojumu, ka Saūda Arābija ir “diktatūra”, kas pārkāpj sieviešu tiesības.

Viņas paziņojums noveda pie tā, ka Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti uz laiku no Stokholmas atsauca savus vēstniekus.

 

Komentāri (25)

DD1 09.06.2015. 09.05

Citur arī ir dīvaiņi, ne tikai pie mums,- tas priecē.

+11
0
Atbildēt

0

Haris 09.06.2015. 12.39

Tā Zviedrijas ārlietu idio.. atvainojiet, ministre šo “feministisko ārpolitiku” jau lika lietā Saūda Arābijā.

Beidzās ar to, ka Saūda Arābija atsauca savu vēstnieku no Zviedrijas un Zviedrijas premjeram Levēnam nācās nolūgties arābus, un tikai tad atkal viss normalizējās.:)

“Lofen is reported to have apologized for comments which offended the kingdom but added that he hoped Saudi Arabia would understand Sweden’s honest concerns regarding human rights.”

http://www.i24news.tv/en/news/international/65830-150328-saudi-arabia-restores-their-ambassador-to-sweden

Man šķiet, vairums zviedru (= Zviedrija), ko tik bieži skandina kā paraugu mums, mūsdienās ir tik ļoti nojūgušies, ka no viņiem un viņu ieteikumiem būtu jāturas pa gabalu.:)

+9
0
Atbildēt

0

dzeris49 09.06.2015. 08.16

Kādas konkrētas valsts ĀM pasludina par savu galveno uzdevumu aizstāvēt sieviešu un bērnu tiesības visā pasaulē.

Manuprāt, nu jau sāk izskatīties stipri jocīgi.

Līdz šim ĀM galvenais uzdevums, it kā, ir izvest adekvātu un savai valstij izdevīgu ārpolitiku, un, pirmkārt, domāt par saviem pilsoņiem, laikam jau, esmu stipri atpalicis.

+11
-3
Atbildēt

3

    dzeris49 > dzeris49 09.06.2015. 11.42

    Dažos aspektos Zviedrija stipri sāk atgādināt PSRS – ar tām radikāli kreisajām idejām, kuras pat kritizēt nedrīkst, “tolerances” diktatūru līdz pat cenzūrai, “tautu draudzības” ideju, vēlmi uzmesties par vispasaules sieviešu un bērnu aizstāvi, utt.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 09.06.2015. 10.48

    laikam jau, esmu stipri atpalicis.

    —————-

    pat Tu esi atpalicis… kur nu vēl pārējā tumšā latviešu tauta… :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 09.06.2015. 10.08

    Kas tur jocīgs. To taču mēs esam visu izdzīvojuši, šādu sabiedrības modeli. Esi aizmirsis kārtīgu padomju sievieti, kura ar pneimatisko āmuru skaldīja asfaltu uz ielām? :)

    Jebkurš sabiedrības modelis, kurš tiek veidots kā pretstats tradicionālajai dzīves kārtībai ir kroplība

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu