Dziesmusvētku organizatori ignorēja būtiskas drošības rekomendācijas • IR.lv

Dziesmusvētku organizatori ignorēja būtiskas drošības rekomendācijas

24
Glābēji no pārblīvētajām dziesmusvētku dalībnieku rindām Mežaparka estrādē iznes vienu paģībušo. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Cielava

Uz skatuves Mežaparka estrādē atradās divreiz vairāk bērnu nekā pieļaujams; trūka evakuācijas eju

Aizvadītajos XI skolēnu dziesmu un deju svētkos organizatori ignorējuši būvinženieru rekomendācijas par Mežaparka estrādes ietilpību, izvietojot tajā divreiz vairāk bērnu. Pārblīvējuma dēļ netika nodrošinātas obligāti nepieciešamās evakuācijas ejas, tādējādi ārkārtas situācijā nebūtu bijusi iespējama bērnu droša glābšanās. Izglītības ministre uzdevusi Valsts Izglītības satura centram sniegt informāciju par drošības rekomendāciju ignorēšanu, bet svētku izpilddirektore devusies atvaļinājumā.

Izstrādātais drošības atzinums, kā „Ir” atklāj „Rīgas meži” valdes loceklis Edgars Vaikulis, paredzēja, ka estrādes tribīnes var uzņemt 6000 cilvēku. Šo rekomendāciju organizatori pārkāpuši uz pusi. Dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva skaidro, ka „svētku rīkotājs jau vairākus svētkus pēc kārtas kā maksimālo dalībnieku skaitu tribīnēs izvieto 12 500 personu, ņemot vērā faktu, ka bērna vidējais svars ir gandrīz uz pusi mazāks nekā pieaugušā cilvēka”.

Lai arī citos skolēnu dziesmu un deju svētkos nekas no pārblīvētības nav noticis, ir grūti noteikt robežu, aiz kuras nelaime nav izbēgama. „Būvtehniķi vienmēr paredz drošības rezervi. Ja pārkāpjam drošības rekomendāciju par 5%, visticamāk, nekas ļauns nenotiks. Taču, ja pārkāpjam par 50%, es vairs nevaru garantēt, ka viss būs kārtībā,” skaidro Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) docents Aigars Ūdris, viens no sagatavotā drošības atzinuma autoriem.

Būvinženieris vērš uzmanību: „Te nedarbojas tikai kritērijs par svaru. Teorētiski varam projektēt arī konstrukciju, kas var izturēt 120 cilvēkus uz kvadrātmetru.” Rēķinot, cik cilvēku drīkst atrasties tribīnēs, jāņem vērā vairāki aspekti, arī tas, cik daudz vietas nepieciešams vienam cilvēkam.

Kā skaidro Ūdris, pasaules prakse nosaka, ka uz vienu cilvēku tiek rēķināti 50 centimetri. Ņemot vērā, ka tribīnēs atrodas bērni, ne pieaugušie, ir iespējams piekāpties par 5 centimetriem. Organizatori tribīnēs katram bērnam bija paredzējuši vēl mazāk vietas – 35 centimetrus, kas ir nedaudz vairāk kā A4 papīra lapa.

Šāda pārblīvētība var radīt vairākus riskus, stāsta Ūdris. Ja katram cilvēkam ir 50 centimetri vietas, tad ārkārtas situācijā viņš spēj operatīvi šo vietu pamest. Ar katru samazināto centimetru situācija lavīnveidīgi paliek arvien bīstamāka. Ja rastos vajadzība, pie cilvēka būtu apgrūtinošāk piekļūt mediķiem vai drošības iestāžu darbiniekiem.

No pārblīvētajām tribīnēm izriet arī nākamais būtiskais drošības pārkāpums – koristi bija sastājušies ieplānotajās evakuācijas ejās, ko ļoti labi var pamanīt visos video ierakstos un fotogrāfijās – bērni stāv nepārtrauktās rindās. Mežaparka estrāde ir vēdekļveidīga, tāpēc atšķiras skaits, ik pēc cik cilvēkiem nepieciešama eja, bet, aptuveni spriežot, ejai bija jābūt ik pēc 15 cilvēkiem.

Mežaparka svētku estrāde pilna ar dziesmusvētku dalībniekiem. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

„Ja kādam dalībniekam kabatā būtu bijusi plaukšķene, kāda reakcija būtu apkārt,” retoriski vaicā Ūdris. „Ja ir evakuācijas ejas, to var absorbēt, jo cilvēkiem ir, kur pamukt. Bet, ja ir liels pūlis, cilvēki nevar atkāpties, sākas panika.”

Mežaparka estrādes būvtehniskās drošības izvērtējums un rekomendācijas tika sagatavotas aptuveni mēnesi pirms aizvadītajiem XI skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Latvijas Būvinženieru savienības SIA “LBS-Konsultants” to izstrādāja pēc Mežaparka estrādes pārvaldnieka SIA “Rīgas meži” lūguma.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile tagad uzdevusi Valsts Izglītības satura centram sniegt informāciju par drošības rekomendāciju ignorēšanu, un komentēs situāciju, tiklīdz būs zināma plašāka informācija, bet svētku izpilddirektore Agra Bērziņa ir devusies atvaļinājumā uz ārzemēm un darbā atgriezīsies tikai pirmdien, 20.jūlijā.

Bērnu psihoterapeite Gunta Andžāne vērtē, ka pārblīvētība un vietas trūkums varētu būt bijusi viens no veicinošajiem apstākļiem bērnu panikas un baiļu vilnim, kura dēļ pusstundas laikā paģība vismaz 50 bērni.

Kā ziņots iepriekš, Dziesmusvētku organizatori aplēsuši, ka svētku gaitā medicīniskā palīdzība sniegta aptuveni 500 jauniešiem, uz slimnīcu nogādāti 62 skolēni, no tiem 13 ir paturēti stacionārā dažas dienas.

 

Komentāri (24)

Optiskais Tēmeklis 16.07.2015. 14.39

Kā Izglītības satura centrs objektīvi atskaitīsies ministrei, ja viena no galvenajām buļķavējām — izpilddirektore Agra Bērziņa — pamūk malā?!

Inga Vasiļjeva tādos pasākumos nekādas — nekādas! — publiskās attiecības veidot nedrīkst, jo attiecīgās sestdienas vakarā paziņoja, ka nekas īpašs nav noticis (!), vienkārši esot beidzies mēģinājums. Faktiski meli — par biļetēm tirgotais ģenerālmēģis tika pārtraukts, nevis vienkārši beidzās. Ingai Vasiļjevai — nasing spešal, finansu Slakteris savulaik neviena personīgi bīstams nebija, Inga Vasiļjeva attieksmē pret sabiedrisko domu bīstamāka.

Kas tas par izglītības satura centru, ja bērnus slodzēm rēķina tikai kilogramos?!

Tieši tādēļ stulbi būtu sarīkot politizētas māņu kustības ar ministres atlaišanu, nevis izretināt no un ap atbildīgajām iestādēm agras bērziņas, ingas vasiļjevas utt.m utml.

+15
-3
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 16.07.2015. 18.36

Ne tikai būvspeciālisti jāpieaicina, — nav jau atzīmējuši speciālisti, ka, nesen uzprišinot estrādi, gaisapmaiņas problēmas nav pētītas vispār. Mazos bērnus, kas TV smukāk izskatās, 2 x lielākā blīvumā nekā pieļaujams, sabāza lejas kabatā. Lejas kabata izveidojās, vējam pūšot estrādei mugurā, — estrādes lejaskabatā visstabilākais aizvējš, šoreiz nosaucams par bezgaisu. Zinātāji jau bija sarēķinājuši, cik CO2 izelpo tāds pūlis, un CO2… pareizi, smagāks par elpojamgaisu. Mazajiem ģībējiem tika bezgaiss, pašu neapzināta aplama ēšana — pat, ja galds klāts pareizi. Plus lielākie skolnieki, kam labākie diriģenti mācījuši diafragmas elpošanu, tādēļ to dara gadiem ilgi, skābekļa trūkumu pārcieš — atbilstoši treniņiem un atbilstoši arī lielākam plaušu tilpumam.

No speciālistiem, kas nav piesaistīti analīzē, noteikti derētu sameklēt pārīti no nedaudzajiem ekstrēmo slodžu fiziologiem, vēl nesen tādi atrodami bija.

+8
-1
Atbildēt

1

    “Ne tikai būvspeciālisti jāpieaicina, — nav jau atzīmējuši speciālisti, ka, nesen uzprišinot estrādi, gaisapmaiņas problēmas nav pētītas vispār.”

    ===

    Ventilācija arī ir būvniecības daļa, vien ļautiņiem neienāca prātā – nav takš pilnīgi slēgta telpa.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

canoss 16.07.2015. 23.35

Muldēt jau var visi gudri, bet patiesība ir tikai viena. Un viss iekš tā kad tajā cilvēku blīvumā daudziem trūka elpojamā gaisa un viņi vienkārši atslēdzās.

Un patiesībā par notikušo būtu jāsāk domāt prokuratūrai. Tas kad barotāji zaga, vai organizatori skopojās te ar varētu būt pie vainas, jo daudzi bija badā. Bet atbildīgie organizatori, tomēr jāsauc pie atbildības.

Vēl nesen sabruka veikals un cik daudz vaig lai atkal notiktu traģēdija? Ja būv konstruktori ir noteikuši cilvēku maksimālo skaitu, tad to ar jāievēro, nevis jāmurgo, kad bērni nesver tik cik pieaugušie. Tikai bērni tāpat elpo un tas ar bija iemesls masu ģībšanai.

Un visi šitie pasākumu ir jāmaina, nav normāli kad visu šo pasākumu iebāž vienā pilsētā. Pietiek kad atklāj un noslēdz Rīgā, bet pārējo pa starpām var izkaisīt pa valsti. Tie tak ir Latvijas bērnu dziesmas svētki, nevis tikai Rīgas.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu