Rubenis: vai mēs joprojām esam egocentriski un infantili? • IR.lv

Rubenis: vai mēs joprojām esam egocentriski un infantili?

19
Juris Rubenis. Foto: F64

Mācītājs uzskata, ka naida kurināšana ir slikts pamats dzīvei

Teoloģijas doktoram un mācītājam Jurim Rubenim ļoti sāp sirs par “tiem daudzajiem paziņojumiem, kurus par bēgļu tēmu izsacījuši daži augsti stāvoši politiķi”. “Vai tiešām mēs joprojām esam tik egocentriski, šauri un infantili,” vaicā mācītājs intervijā avīzei “Diena”.

Rubenis kritizē Latvijas sabiedrību, kas pēdējos mēnešos lauž daudz šķēpu, runājot par bēgļu uzņemšanu. Viņš uzskata, ka “nenobrieduša sabiedrība domā tikai par sevi. Infantiliem cilvēkiem šķiet, ka visas pasaules pienākums ir dot kaut ko mums, taču mums gan nekas nevienam nav jādod”.

Viņš liek aizdomāties, vai tiešām Latvijā tie, kuri ir pret bēgļu uzņemšanu, nejūt līdzi un neredz, ka “citi bērni šajā pasaulē ir tieši tādi paši kā mūsējie, viņiem ir tieši tikpat daudz tiesību uz mīlestību un uzmanību”.

Rubenis aicina domāt, kad lemsim par bēgļu uzņemšanu mūsu valstī, ka visiem cilvēkiem piemīt absolūti vienāda cilvēciskā vērtība.

Mācītājs arī teic, ka naida kurināšana ir slikts pamats dzīvei. “Aklums, šauri etnocentriska pasaules uztvere ir strupceļš.” Viņš uzskata, ka karš, kas norit gan Ukrainas austrumos, gan Sīrijā un citviet pasaulē, nav risinājums – “karš ir visvienkāršākais, briesmīgākais un primitīvākais konfliktu risināšanas veids”.

Pēc Rubeņa domām, “būtu briesmīgi, ja katrai aiznākamajai paaudzei būtu nepieciešam savs karš, lai aptvertu, ka lietas varētu risināt arī citādi”. 

 

Komentāri (19)

dzeris49 03.07.2015. 20.48

Kurš tad te ir tāds necilvēks, kas negrib palīdzēt tiem bēgļiem, bet, pirmkārt, vajadzētu politiskos bēgļus nodalīt no ekonomiskiem migrantiem, otrkārt, tā ir pasīva pozīcija un cīņa ar sekām, treškārt, cilvēkiem sev jāpalīdz pašiem, ES taču nevar izmitināt pie sevis visu Āfriku, par saviem iedzīvotājiem arī jādomā, arī pret tiem jāizturas humāni.

Piem. no Francijas milzīga ēbreju emigrācija uz Izraelu un citur jo tie “bēgļi” musulmaņi tos vienkārši vajā, līdz pat nogalināšanai, un valsts tos aizsargāt nespēj, tas ir pareizi?

+10
-1
Atbildēt

1

lama 04.07.2015. 11.02

Jautājums-Rubenim un co:

Vai ieskatāt,ka R.Blaumaņa “‘Nāves ēnā”‘ igauņu zvejnieki rīkojās necilvēcīgi un antihumāni?

+3
0
Atbildēt

0

Haris 03.07.2015. 13.10

Rubenis pats varbūt nav egocentrisks, bet infan.. nē, vienkārši nedaudz dumjš gan – maigi izsaktoties.

Cik esmu lasījis vai dzirdējis dažādus viedokļus, varbūt kādi 2-3% principā iebilst pret palīdzēšanu bēgļiem. Visi pārējie ir PAR palīdzēšanu vienā vai otrā veidā.

Man VISJĒDZĪGĀKAIS šķiet apmēram šāds viedoklis:

—————————-

“Hazana ieskatā bēgļi Latvijai nebūtu jāuzņem, un arī bēgļu uzņemšanas politika kopumā – uzņemt pāris simtus cilvēku no miljoniem, kas cieš, – neesot pareiza.

“Tas tikai veicina bēgļu plūsmu, ap kuru attīstītās dzīvās kravas pārvadājumu mafija,” viņš uzsver, norādot, ka šo valstu iedzīvotājiem jāpalīdz viņu pašu valstīs. Līdzekļi, kas Eiropā tiek tērēti bēgļu problēmu risināšanai, būtu jātērē problēmu risināšanai Tuvo Austrumu valstīs, ieguldot izglītībā, radot darba vietas, kā arī iekārtojot nometnes valstīs ar lielāku labklājību, kas atrodas kaimiņos tām, kas cieš.”

http://www.delfi.lv/news/national/politics/beglu-uznemsana-latvija-var-radit-vardarbibas-un-terorisma-riskus-uzsver-hazans.d?id=46166285

Arī Artis Pabriks pauž ko līdzīgu:

“Instead of unprepared asylum distribution policies EU rather should grant finansial assistance to Turkey which has 2 million refugees”

https://twitter.com/Pabriks/status/616258987990872065

Jāpiebilst, ka līdzīgu viedokli jau pirms laba laika pauduši vairāki NA politiķi, kurus gan attiecīgi “norēja”, par ko savukārt nav jābrīnās.

Kopsavelkot – Rubenis varbūt savā jomā spēj grimt kaut kādās dzīlēs, bet domāju, ka šajā jautājumā viņš ir sekls un paviršs.

+16
-15
Atbildēt

3

    v_rostins > Haris 04.07.2015. 10.58

    Haris

    norādot, ka šo valstu iedzīvotājiem jāpalīdz viņu pašu valstīs.

    ————-

    Vienīgais reālais palīdzības veids būtu plašas sterilizācijas programmas, iesaistot tajās desmitiem tūkstošus pašu melnādaino volontieru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Haris 04.07.2015. 10.54

    Haris

    “ES jācenšas izveidot drošas izcelšanās vietas Ziemeļāfrikā

    ————

    Sierra Leones vai Somālijas krasts būs gana labs, kur nogādāt katru ES noķerto un izkastrēto melnādaini.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Haris > Haris 03.07.2015. 15.07

    Un vēl britu Iekšlietu ministres Mejas teiktais:

    “”ES jācenšas izveidot drošas izcelšanās vietas Ziemeļāfrikā, kas nodrošinātu aktīvu [patvēruma meklētāju] atpakaļnosūtīšanas programmu,” laikrakstā “The Times” publicētajā komentārā uzsvērusi Meja.

    […]

    Viņa norādījusi, ka šāda pieeja [imigrantus nesūtīt atpakaļ] vienīgi kalpos par katalizatoru, kas mudinās citus cilvēkus doties riskantajā ceļā.”

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/arzemes/zinas/lielbritanijas-iekslietu-ministre-patveruma-mekletaji-eiropa-jasuta-atpakal.a129350/

    Vai arī briti ir nenobriedusi, egocentriska, šaura un infantila sabiedrība?:)

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu