Kā saplānot izdevumus bērna skolas gaitu sākšanai? • IR.lv

Kā saplānot izdevumus bērna skolas gaitu sākšanai?

39
Skolēni 1.septembrī. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Evija Kropa

Skolas gaitu sākšanai ģimenei šogad nepieciešams atvēlēt vismaz 90 eiro

Lai gan mācību līdzekļu iegāde pirmklasniekiem tiek nodrošināta par valsts līdzekļiem, aptaujājot topošo skolēnu vecākus un veicot aprēķinus, “Swedbank” Privātpersonu finanšu institūts secina, ka skolas gaitu sākšanai ģimenei šogad nepieciešams atvēlēt vismaz 90 eiro.

Atkarībā no skolas noteiktā iegādājamo lietu saraksta kancelejas preču izmaksas veido, sākot no 35 eiro. Nākamā nozīmīgā izdevumu pozīcija ir sporta apģērba un apavu iegāde vismaz 45 eiro apmērā. Tam seko skolas somas iegāde, kuru var iegādāties, sākot no 10 eiro.

Kancelejas precēm atvēlamā summa ir mainīga atkarībā no skolas sastādītā saraksta un vecāku rocības, izvēloties noteiktu cenu kategorijas preces. Sporta apģērba un apavu izmaksas veido teju tikpat lielas izmaksas kā visas kancelejas preces kopā, pie nosacījuma, ka viss tiek iegādāts no jauna. Nereti sporta apģērbu (pilnībā vai daļēji) un apavus iespējams sakombinēt jau no esošās garderobes, kas vecākiem dod iespēju ietaupīt.

Izmaksu pozīcija ar vislielāko cenu amplitūdu ir skolas soma. Jārēķinās, ka lētāka mugursoma drīzāk kalpos īsāku laiku. Kā liecina vecāku pieredze – nopērkot dārgāku skolas somu (kuras izmaksas ir ap 60 eiro), tā kalpo vairākus mācību gadus un ir uzskatāma par ieguldījumu ilgākam laika periodam. Turklāt somas svars un ērtums mazajam pirmklasniekam ir būtiski faktori, kas, ja vien rocība ļauj, ir augstāku izmaksu vērti.

Ieteikumi, kā efektīvāk saplānot izdevumus skolas gaitu sākšanai:

* Laikam ir nozīme – visu skolai nepieciešamo iegādājoties jau laikus, pirkumi tiek veikti pārdomātāk un ir mazāka iespēja par tiem pārmaksāt;

* Izveidojiet plānoto izdevumu sarakstu un sadaliet to uz vairākiem mēnešiem. Tā, piemēram, pirmo lietu iegādi uzsākot jau jūnijā, kas sakrīt ar atlaižu sezonas sākšanos;

* Sekojiet līdzi tirgotāju piedāvātajām atlaidēm un īpašajiem piedāvājumiem, pievēršot uzmanību arī ārvalstu interneta tirdzniecības platformām, piemēram, izdevīgai un pārdomātai bērnu apģērbu iegādei;

* Izmantojiet apjoma atlaides, apvienojoties ar vairākām ģimenēm un kopīgi iegādājoties nepieciešamās lietas vairumā par izdevīgākām cenām;

* Apziniet radinieku un draugu iespējas par zemākām cenām jums pārdot vai pat atdot skolas lietas, mēbeles vai apģērbu, kas pašiem kļuvis lieks;

* Noskaidrojiet un izmantojiet pieejamās atbalsta iespējas vai daļēju izmaksu kompensāciju pie sava darba devēja un pašvaldības.

Vecāku pieredze

Savā pieredzē dalās trīs bērnu mamma Elīna, kuras dvīņi šogad sāks pirmklasnieku gaitas Lielvārdē: 

“Grūti pateikt, cik tieši naudas no ikmēneša budžeta aiziet bērnu vajadzībām, taču tā varētu būt apmēram puse. Vasaras mēnešos mazāk, mācību gada laikā vairāk, jo ir pulciņu, kā arī medicīnas pakalpojumu izmaksas. Lai palaistu bērnus skolā, vadāmies pēc skolas dotā nepieciešamo lietu saraksta un pērkam visu, kas vajadzīgs. Tajā galvenokārt ir tikai kancelejas preces, jo grāmatas sola nodrošināt skola. Kancelejas preces pērkam kvalitatīvas. Tas sanāk nedaudz lielāks ieguldījums, taču mūsu ģimenes līdzšinējā pieredze rāda, ka tas ir tā vērts. Šobrīd gandrīz viss ir sagādāts un tas izmaksāja aptuveni 60 eiro. Naudu skolas somu iegādei mums uzdāvināja vecmāmiņa. Somas izmaksāja 110 eiro. Sporta apavi derēs tie paši, kas pirkti pagājušajā gadā pirmsskolai. Rakstāmgaldu jautājumu plānojam atrisināt radoši, izmantojot esošās mēbeles. Jānopērk būs galda lampas un krēsli. Uz izglītību, tāpat kā medicīnu, netaupām, jo tās ir prioritātes. Taupīt varam uz apģērbu. To iegādājamies ārvalstu internetveikalos akciju laikā, kā arī nesmādējam draugu vai radu atdotās lietas. Labas pērles var atrast lietoto preču veikalos. Turklāt pati protu šūt. Arī mēbelēm var pieiet radoši, kaut ko pārtaisot. Izmaksas sedzam no ikmēneša ienākumiem, taču vajadzīgās lietas sākām pirkt pamazām, jau vasaras sākumā. Tātad kopumā dvīņu skolas gaitu sākšanas izmaksas ir ap 170 eiro.”

Divu bērnu mamma Adriāna, kuras vecākā meita šogad sāks skolas gaitas Rīgā, stāsta: 

“Izdevumi bērnu vajadzībām ir trešā lielākā pozīcija mūsu ģimenes budžetā pēc mājokļa un pārtikas – ne mazāk kā 170 eiro mēnesī, kas līdz šim ietvēra gan bērnudārza ēdināšanu, interešu izglītības nodarbības un arī samaksu auklītei, kas pieskata meitas slimošanas laikā, īpaši jaunāko, trīsgadīgo, kas pirmajā bērnudārza gadā slimoja bieži. Gatavojot vecāko meitu skolai, lielākais pirkums bija mugursoma, kam atvēlējām 70 eiro, taču domāju, ka ar to meita izies visus četrus sākumskolas gadus. Kancelejas priekšmetus pirku pēc skolas iedotā saraksta, iztērējot 45 eiro. Nepieciešamā sporta un ikdienas apģērba sarakstam gan piegāju radoši: skolas formas vesti nopirku, atvēlot tai 24 eiro, citas ikdienai nepieciešamās drēbes vai apavus jaunus nepirku, arī viss sportošanai nepieciešamais tiks sakombinēts no esošā skapja satura. Tātad skolas gaitu uzsākšanai nepieciešamo lietu iegāde mūsu ģimenes budžetā veido 140 eiro. Uzkrājumus šim mērķim neveidoju, taču izdevumus sadalīju uz jūlija, augusta un septembra algām. Meitas skolas gaitu uzsākšanas izdevumus plānoju tā, lai tie nebūtu nesamērīgs slogs mūsu ģimenes budžetam.”

Autore ir Swedbank Privātpersonu finanšu institūta personīgo finanšu eksperte

 

Komentāri (39)

Kristaps O. 26.08.2015. 12.33

Vērtīgi padomi no Swedbank Privātpersonu finanšu institūta personīgo finanšu ekspertes, un kā reiz uz jaunā skolas gada sākumu! Paldies, ieteikšu rakstu visiem.

0
0
Atbildēt

1

    Ēriks > Kristaps O. 26.08.2015. 13.18

    Nu nez,es vēl drošības pēc pievienotu kādu ātrā kredīta reklāmu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu