Āboltiņa: Dimants melo • IR.lv

Āboltiņa: Dimants melo

41
Solvita Āboltiņa. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64
Māra Miķelsone

Valsts amatpersonas noliedz Saeimas atlaistā NEPLP vadītāja Aināra Dimanta atklāto par politisko spiedienu uz padomi

Gan Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), gan „Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, gan arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja vietniece Aija Dulevska no amata atbrīvotā NEPLP priekšsēdētāja Aināra Dimanta stāstīto par politisko spiedienu uz padomi noliedz. Āboltiņas atbilde „Ir” bija visīsākā: „Dimants melo.”

8.jūlijā Saeima, 50 deputātiem balsojot „par”, no NEPLP vadītāja amata atlaida Dimantu, par iemeslu minot gan reputācijas zudumu, gan Valsts kontroles pārbaudē atklātos faktus. „Ir” intervijā Dimants uzskata, ka notiek politiska izrēķināšanās, un min tam vairākus gadu gaitā sakrājušos notikumus, kas par to, viņaprāt, liecina.

Žurnāls „Ir” lūdza šos Dimanta minētos notikumus skaidrot Mūrniecei, Āboltiņai, bet Dulevska pati uzskatīja par vajadzīgu sniegt atbildi intervijā minētajam. Dulevska Dimanta teikto uzskata par „skaļu apvainojumu saviem bijušajiem kolēģiem, bez skaidra iemesla un pierādījumiem”. Viņas atbildi pilnībā publicējam šā raksta beigās.

Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece „Ir” uzrakstīja plašu rakstu, kas pilnībā publicēts Ir.lv. Viņa norāda, ka, Saeimai atlaižot Dimantu no amata, Mūrniece balsojusi pret vāju vadītāju, nevis pret mediju brīvību. Viņa Dimanta teikto uzskata par atlaistas amatpersonas sakrājušos rūgtumu un norāda uz vairākām lietām, par kurām bijusi atbildīga pati padome un Dimants kā vadītājs. Viens no tiem ir pārmetums NEPLP locekļiem, kuri, pēc Mūrnieces norādītā, darbu padomē uzskatījuši par hobiju: „Informatīvā kara apstākļos un zinot asās mediju vides problēmas, darbu NEPLP nedrīkst uzskatīt par hobiju – kaut ko nebūtisku starp lekcijām, interesantiem braucieniem, filmēšanām, montāžām un konferencēm Eiropā un pasaulē.”

Viņa arī norāda, ka ne vienmēr svarīgus jautājumus Dimants spējis skaidrot Saeimas Cilvēktiesību komisijai, kuru apmeklējis reti, un noraida Dimanta pārmetumus sev, ka Mūrniece īpaši atbalstījusi Ogres televīziju, kas no 2.jūlija sakrājušos parādu dēļ vairs netiek rādīta sabiedriskā apraidē.

Mūrniece kā bijusī žurnāliste piekrīt, ka „politiķim nebūs bīdīties pa LTV pa pakaļdurtiņām, lai uzstātu LTV valdei, kuru žurnālistu vajagot „atlaist no darba”. Vai nakts vidū zvanīt avīzes īpašniekam, lai kādu pieredzes bagātu žurnālistu izdabūtu no redakcijas. Tie ir apkaunojoši stāsti, kuri diemžēl šodien tiek stāstīti…”. Viņa arī uzsver, ka pati sākusi runāt par politisko ietekmi sabiedriskajos medijos „atklāti un publiski”, apspriežot vienotā sabiedriskā medija koncepciju. „NEPLP piedāvātais sabiedriskā medija padomes modelis radīja risku, ka vienas politiskās partijas viens spārns var iegūt neproporcionālu ietekmi sabiedriskajā medijā,” raksta Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja norāda, ka par medijiem tagad arvien biežāk runājam kā par nacionālās drošības jautājumu. Tāpēc viņa rakstā atgādina kādu gadījumu ar radio „Hiti Rossii”, kas, pārkāpjot likumu, raidījuši vietējā Ventspils frekvencē, bet padome uz to nav ilgi reaģējusi. „Dīvainie gadījumi par svešu frekvenču izmantošanu kontekstā ar mediju regulatora atklātu nolaidību var būt ļoti bīstami,” secina Mūrniece.

Savukārt Āboltiņa, kuru „Ir” uzrunāja atbildes sniegšanai un pārmetumu atspēkošanai kaut vai par to, ka viņa bijusi tā, kas “atļāvās izgāzt” sabiedriskā medija koncepciju, atbildēja ar mobilā telefona īsziņu: „Dimants melo!” Uzrunāta otrreiz, taujājot pēc plašākas argumentācijas, par ko tieši Dimants melo, Āboltiņa atsūtīja tieši tādu pašu īsziņu: „Dimants melo.” Partijas „Vienotība” preses sekretāre Laila Timrota Ir.lv teica, ka Āboltiņa raudzīsies pēc citiem veidiem, kā sniegt atbildi Dimanta teiktajam intervijā.

Publicējam pilnu NEPLP vadītāja vietnieces Aijas Dulevskas atbildi „Ir”.

Aija Dulevska, NEPLP priekšsēdētāja vietniece

„Žurnālā „Ir” Ainārs Dimants nācis klajā ar savām atklāsmēm par politisko ietekmi, kuru viņš esot izjutis, strādājot par NEPLP priekšsēdētāju. Kas attiecas uz mana bijušā kolēģa personiskajām izjūtām – kādas tās ir tādas nu tās ir. Taču attiecībā uz sevi kā vienu no intervijā diezgan bieži pieminētām personām nācās izlasīt pietiekami daudz nepatiesību, lai varētu atļauties par to nelikties ne zinis.

Pirmām kārtām, es NEPLP nepārstāvu Nacionālo apvienību. Jā, padomes locekļu kandidātu izvirzīšanas laikā man bija Saeimas Nacionālās apvienības frakcijas deputātu atbalsts. Taču tas saistīts nevis ar manām iespējamām saitēm ar NA, bet gan visdrīzāk ar to, ka mani uzskati daudzos jautājumos saskanējuši ar NA vērtībām. Līdz ar to apgalvojums, ka NEPLP Nacionālajai apvienībai it kā esot vairākums – pat trīs padomes locekļi, neiztur nekādu kritiku. Tas ir skaļš apvainojums saviem bijušajiem kolēģiem, bez skaidra iemesla un pierādījumiem, tikai ar paša revolucionārās sirdsapziņas pamatojumu apsūdzot mūs politiskā angažētībā.

Otrkārt, pārmetums par to, ka esmu “ļāvusies komerctelevīziju spiedienam, ir tikpat skaļš un tikpat nemotivēts kā iepriekš pieminētais apgalvojums. Rūpes par to, lai Latvijā attīstītos visa elektronisko mediju vide, ne tikai sabiedriskie mediji, bet arī komercmediji, ir padomes pienākums, par kura nepildīšanu Ainārs Dimants pelnīti izpelnījās komercmediju pārstāvju kritiku. Tāpēc esmu nevis nonākusi kaut kāda – atkal jau – spiediena varā, bet godprātīgi, kaut arī bez pienācīga padomes vadības atbalsta pildījusi savus pienākumus attiecībā uz komerctelevīzijām.”

 

Komentāri (41)

sniega_roze 11.07.2015. 17.56

Ir jau pareizi, ka Dimants varbūt ir vājš vadītājs, bet .. tādi jau ir lielākā daļa, kurus izvēlējās pēc lielākā kretīna principa. Izlaižot vēlētos amatus ir virkne izcilu pēdiņās vadītāju – prezidents Andža, KNAB vadītājs, LU vadītājs, RD vadītājs, Rīgas brīvostas vadītājs, LTV vadītājs utt utj.

Tad nu lūk – kāpēc sāka (cerams ne beidza) vājos vadītājus atlaist tieši ar Aināru Dimantu?

+12
-4
Atbildēt

0

Kamielis 11.07.2015. 15.01

Saeima ieceļ, Saeima arī noņem un, manuprāt, tas ir pilnīgi normāli. Būtu tikai labi, ja arī līdzīgos gadījumos attiecībā uz nespējīgiem vadītājiem rīkotos tikpat izlēmīgi.

+10
-7
Atbildēt

2

    v_rostins > Kamielis 11.07.2015. 16.49

    DD1

    Streļčenokam ir “mapītes”, par kuru atgūšanu dombrovski, āboltiņas, zaķi, kampari, kozlovski, vējoņi, šadurski un rinkēviči būtu gatavi kājas īkšķi atdot.

    +11
    -13
    Atbildēt

    0

    DD1 > Kamielis 11.07.2015. 16.22

    Kamielis

    “Saeima ieceļ, Saeima arī noņem … Būtu tikai labi, ja arī līdzīgos gadījumos attiecībā uz nespējīgiem vadītājiem rīkotos tikpat izlēmīgi.”

    Tur jau tas suns aprakts,- KNAB ir pamiris, lai dzīvo Streļčenoks.

    +15
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu